in

Mogu biti znak ozbiljnih bolesti, evo kad morate da reagujete!

Intenzivne i često zastrašujuće noćne more, koje ponekad traju čak i tokom dana, mogu biti znak početka sistemskih autoimunih bolesti kao što su lupus i reumatoidni artritis, tvrdi nova studija objavljena u časopisu eClinicalMedicine. Ovi neuobičajeni simptomi takođe mogu ukazivati na to da već postojeća bolest može intenzivno da se pogorša i zahteva medicinsku terapiju.

Uticaj na svakodnevni život

Lupus je dugotrajna bolest koja uzrokuje poremećaj imunog sistema, napadajući zdravo tkivo i izazivajući upalu i bol u bilo kom delu tela, uključujući krvne ćelije, mozak, srce, zglobove, mišiće, bubrege, jetru i pluća. 

– Problemi sa kognitivnim funkcijama i mnogi od drugih neuropsihijatrijskih simptoma mogu imati ogroman uticaj na živote ljudi, njihovu sposobnost za rad, društvene aktivnosti i opšte funkcionisanje – ističe Melani Sloan, istraživač na Univerzitetu Kembridž, a prenosi CNN.

shutterstock.com

Noćne more mogu biti početni simptomi bolesti

San i autoimune bolesti

Studija je pokazala da pacijenti sa lupusom i drugim reumatološkim bolestima često doživljavaju intenzivne i uznemirujuće noćne more neposredno pre nego što se pojave halucinacije. Ovi snovi često uključuju padanje, napade, osećaj zarobljenosti ili čak počinjenje ubistava, a mogu biti indikacija nadolazećeg pogoršanja bolesti.

Neuobičajeni simptomi

Iako noćne more i dnevne halucinacije nisu uključene u dijagnostičke kriterijume za lupus i druge bolesti, istraživači naglašavaju važnost prepoznavanja ovih simptoma kako bi se omogućila ranija detekcija i lečenje pogoršanja bolesti koje mogu biti opasna čak i po život pacijenata.

shutterstock.com

Ukoliko su učestale posetite lekara

Podsticanje otvorenog razgovora

Iako je normalno imati povremene noćne more i dnevne halucinacije, ukoliko se javljaju intenzivno i prate ih drugi simptomi kao što su ekstremni umor, glavobolje i drugi znaci autoimunih bolesti, važno je o tome otvoreno razgovarati sa lekarom. Pacijenti ne bi trebalo da se plaše ili osećaju nelagodno da pričaju o ovim simptomima, jer to može dovesti do ranijeg postavljanja dijagnoze autoimunih bolesti.

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /