in

Metoda protiv STRESA koja može da se praktikuje bilo gde: Osetićete OLAKŠANJE nakon svega par minuta!

Metoda protiv STRESA koja može da se praktikuje bilo gde: Osetićete OLAKŠANJE nakon svega par minuta!

Živimo u izazovnom i nepredvidivom vremenu. Razmišljamo o svom zdravlju, zdravlu naših bliskih ljudi, negativne vesti su svakodnevno broj jedan na svim kanalima komunikacije, a neizvesnost zbog ekonomskih posledica i posla dodatno uliva strah.

Sasvim je u redu štio s epponekad osećate uznemireno i uplašeno, ali ne smete izgubiti sebe kao oslonac, kao stub mira i stabilnosti.

Shutterstock

 

 

“Mindfulness tehnika” se bazira na pojačanoj svesti sadašnjeg trenutka i mogućnosti da u svakom trenutku svog života možemod a vidimo nešto dobro. Ona nam pomaže da se ne opterećujemo sa stvarima koje že se dogoditi sutra ili su se dogodile juče, već da se radujemo i iskoristimo ono što ste događa upravo SADA.

Evo koja mindfulness vežba može pomoći da se u haotičnom vremenu rešite napetosti, stresa, straha i drugih neprijatnih emocija:

Smestite se udobno, stopala držite na posu,a ruke smestite na krilo. Zatvorite oči i počnite duboko da udišete i izdišete kroz nos.

Dok udišete izbrojte 1, pa izdahnite, a zatim udahnite dok brojite do 2, pa ponovo izdahnite, i tako sve do 10.

Nakon toga počnite da brojite unazad i ponovo duboko udahnite i izdahnite kroz nos.

Pokuišajte da ne forsirate ništa, već polako dišite. Kada udišete fokusirajte se na predeo između nosa i usana.

Zamislite kako vas teskoba napišta sa svakim izdahom i slobodno dišite glasno. Moguće je da se rasplačete tokom vežbe, ali i to je prirodno i lekovito. Svaka suza može predstavčljati jednu negativnuemociju koja vas je napustila.

Praktikujte ovu vežbu 20 minuta, a ukoliko vam je na početku to previše, onda je vežbajte četiri puta dnevno po 5 minuta.