in

Liza Mari Prisli preminula je od srčanog zastoja: Stanje je drastično i fatalno, a jedan od simptoma je i bol u stomaku

Liza Mari Prisli preminula je od srčanog zastoja: Stanje je drastično i fatalno, a jedan od simptoma je i bol u stomaku

Lizi je pozlilo u njenoj kući. Njen bivši muž Deni Keo pokušao je da joj ukaže prvu pomoć i pozvao je Hitnu, i Liza Mari je prebačena u bolnicu gde je, nažalost, preminula. Majka je hitno otišla u bolnicu i stigla je da je vidi pre nego što je umrla.

Šta je srčani zastoj?

Srčani zastoj, koji se ponekad naziva i iznenadni zastoj srca, znači da vaše srce iznenada prestane da kuca. Ovo prekida dotok krvi u mozak i druge organe. To je hitan slučaj i smrtonosan je ako se ne leči odmah, piše WebMD. Pozovite hitnu odmah!

Simptomi

Srčani zastoj je brz i drastičan: iznenada se srušite, izgubite svest, nemate puls i ne dišete. Neposredno pre nego što se to dogodi, može da se javi umor, vrtoglavica, slabost, mučnina i bol u stomaku. Možete se onesvestiti ili imati bol u grudima. Ali ne uvek. Srčani zastoj se može desiti bez znakova upozorenja.

Drugi uzroci

  • Zastoj srca može da se desi i iz drugih razloga, uključujući:
  • Veliki gubitak krvi ili ozbiljan nedostatak kiseonika
  • Intenzivna vežba
  • Previsok nivo kalijuma ili magnezijuma što može dovesti do smrtonosnog srčanog ritma
  • Genetika. Možete naslediti određene aritmije ili sklonost da ih dobijete.
  • Promene u strukturi vašeg srca. Na primer, uvećano srce ili promene izazvane infekcijom.

Šta ga uzrokuje?

Glavni faktori rizika su cigarete, prekomerno konzumiranje alkohola, nedovoljna fizička aktivnost i loša ishrana. Takođe, određene hronične bolesti i stanja, poput srčanih oboljenja, prethodno preživljenog infarkta, visokog krvnog pritiska, gojaznosti i dijabetesa, takođe povećavaju rizik od srčanog zastoja. U slučaju iznenadnog srčanog zastoja spas je hitna pomoć obolelom.