in

Lekar upozorava: Ova tipična reakcija na svetlost može biti znak opasnih bolesti, nije mala stvar

Lekar upozorava: Ova tipična reakcija na svetlost može biti znak opasnih bolesti, nije mala stvar

Da li ste ikada izašli iz mračnog prostora na dnevnu svetlost i na trenutak oslepeli? Tada se vaše oči zapravo prilagođavaju svetlosti.

Međutim, ako su preosetljivi na dnevnu svetlost, to može biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Marina Vassileva / Alamy / Alamy / Profimedia

 

Optometrista Rošni Patel otkrio je za Bristol Live da je osetljivost na svetlost obično simptom drugog zdravstvenog problema. Zato je podelila šta bi moglo biti uzrok ove pojave.

Migrene

Migrene mogu biti veoma neprijatne i često praćene mučninom i osetljivošću na svetlost. Nažalost, ne postoji specifičan lek za migrenu, tako da ljudi koji imaju migrenu uzimaju lekove protiv bolova. Postoje i druge metode za ublažavanje migrene, uključujući stavljanje hladnih obloga na čelo i odmaranje u tihoj i mračnoj prostoriji.

Infekcije ili upala oka

Ako su vam oči osetljive na svetlost, možda imate infekciju ili upalu oka. Možda imate upalu irisa poznatog kao iritis, a pored osetljivosti na svetlost i glavobolje, može izazvati jak bol u oku. Ovo stanje je veoma ozbiljno i zahteva medicinsku pomoć što je pre moguće.

Takođe, istakla je da možete imati virusni konjunktivitis, koji takođe izaziva suzenje, nelagodnost u predelu oko i crvenilo. Kapci mogu biti otečeni, a moguće je i zamagljen vid.

Glaukom

Kako optometrist navodi, glaukom je uobičajeno stanje oka koje se može preneti genetski i uzrokuje nakupljanje tečnosti u oku, što dovodi do povećanog pritiska. To takođe može biti povezano sa nenošenjem sunčanih naočara pri jakom svetlu.

“Ako se ne leči, bilo koja vrsta glaukoma može dovesti do gubitka vida, pa se odmah obratite svom lekaru ako osetite intenzivan pritisak ili bol u očima zajedno sa simptomima oreola i duginih prstenova oko svetla. Ovo je veoma bolna, ali obično privremena rožnjača spali”, rekla je. 

 

Bonus video: