in

Lasersko skidanje dioptrije – WOW laser

WOW laser tj. skidanje dioptrije egzajmer laserom poznato je i kao “procedura sa WOW efektom”, jer taj uzvik ushićenja najčešće čujemo od pacijenata odmah po intervenciji! Ovim postupkom je ostvarena velika prednost u odnosu na LASIK procedure, gde postoji izvestan stepen mogućih komplikacija flapa, i nekoliko meseci i godina nakon lasika.

Foto: Sveti Vid

Od minus 13D do plus 4D

Dioptrijski opseg koji se može korigovati laserom definisan je određenim parametrima koji se pregle – dom utvrđuju. Jedan od bitnih je debljina rožnjače i njena stabilnost. Primenjuje se u korekciji, do oko -13 D kratkovidosti i do oko plus 4 D dalekovidosti (sa astigmatizmom), uz uslov da je rožnjača zdrava i da ima dovoljnu debljiinu.

Kod tanjih rožnjača, dioptrijski opseg koji se „skida” je manji. Postoji limit, koji podrazumeva da rezidualna rožnjača (nakon lasera) ostane zdrava, što je bitan faktor sigurnosti za pacijenta, o čemu se strogo vodi računa. 

Razlozi za skidanje dioptrije 

Medicinski razlozi: Nepodnošenje kontaktnog sočiva zbog stalnih iritacija ili intolerancija, crvenilo, suvoća oka, ozlede i promene na rožnjači usled dugogodišnjeg nošenja kontaktnog sočiva. 

Nemogućnost da se naočarima postigne prava korekcija, zbog visine dioptrije ili cilindra – astigmatizma (neadekvatna, nerealna slika, nepotpuna vidna oštrina naočarima). 

Foto: Sveti Vid

Profesionalni razlozi i životna opredeljenja: Kada je standardna korekcija naočarima ili kontaktnim sočivom neprihvatljiva ili stvara smetnje, kod određenih profesija, kao i neprihvatanje od strane okoline, otežana socijalizacija. 

Metoda izbora za decu predškolskog uzrasta 

Kod dece predškolskog uzrasta, u specijalnim indikacijama, kada preti slabovidost zbog nemogućnosti standardne korekcije, laserska korekcija primenjuje se kao metoda izbora. Skidanje dioptrije kod dece mora se obaviti do osme godine (do kada se vid razvija) i time se stvaraju optimalni uslovi za pravilan razvoj vidne funkcije. U protivnom, slabovidost ostaje do kraja života. 

Foto: Sveti Vid

Ukoliko se sa korekcijom čeka do 18-te ili 20-te godine, a u pitanju je dioptrija koja se ne može korigovati adekvatno (naočarima ili sočivom) i na vreme, slabovidost će ostati. Dioptrija će se korigovati laserom, ali se slabovidost neće popraviti. Slabovidost koja je „propuštena” u detinjstvu se u ovim godinama ne može popraviti. 

Sigurna, kratkotrajna procedura sa brzim oporavkom 

Kompjuterski kontrolisana primena “hladnog” laserskog snopa ima zadatak da “remodelovanjem “rožnjače promeni njenu prelomnu moć u željenu. To se postiže direktnim delovanjem laserskog snopa po površnim slojevima rožnjače, touch–free trans PRK površinska metoda – koja sa primenom nove, inovativne tehnologije SmartSurfACE pruža izuzetno komfornu proceduru i fanta – stično iskustvo pacijenata sa WOW efektom u vidnoj oštrini odmah nakon intervencije. Najveći stepen sigurnosti, stabilnost roznjače, impresivno glatka površina rožnjace već odmah tokom same procedure, dugotrajna sigurnost za pacijenta. 

Foto: Sveti Vid

Od početka rada bolnice Sveti Vid ovu vrstu intervencije laserom rade iskusni evropski hirurzi – profesori sa preko 25 godina iskustva na laseru poslednje generacije. To jeste razlog da su hiljade zadovoljnih pacijenata najbolja preporuka da se ova vrsta intervencije izvodi u Svetom Vidu na najvišem nivou.