KOLIKO KUVANIH JAJA SMEMO POJESTI? Da li od previše možemo završiti na HITNOJ?!

Ako uživate jedući jaja, možda ste zabrinuti da to šteti srcu, jer jaje sadrži holesterol. No, da li je to zaista tako?

Najnovija studija objavljena u naučnom časopisu JAMA je dokazala da ljudi koji jedu tri ili više jaja na dan povećavaju rizik od oboljevanja od srčanih bolesti i od prerane smrti, u poređenju sa onima koji jedu dva ili manje jaja.

Poznata američka nutricionistkinja Elisa Zied kaže da se zdravim ljudima preporučuje 4 do 5 jaja nedeljno, podeljeno na celu sedmicu, dok američki nutricionisti koji su decenijama govorili da je nedeljno previše i jedno jaje, sada odjednom tvrde da čak i 2-3 jaja dnevno mogu proći.

Međutim, pre nego krenemo u raščlanjivanje koliko su jaja zapravo dobra moramo znati da jedno jaje ima oko 70 kalorija, odličan je izvor proteina, stabilizuje šećer u krvi i izgrađuje naše telo.

Jaje ne samo da ne šteti našim krvnim žilama nego ih štiti, te sadrži antioksidanse koji štiti od srčanih bolesti, moždanih i srčanih udara kao i karcinoma.

Jedno veliko jaje odličan je izvor selena u borbi protiv oštećenja stanica koje su uzrokovali slobodni radikali.

Ipak, lekari i danas navode da oni koji imaju problema s krvnim sudovima i srčanim bolestima treba da paze, jer su jaja izvor zasićenih masnih kiselina i puno takvih kiselina podiže loš holesterol, koji je opasan za kardiovaskularne bolesti.

Jedno veliko jaje sadrži 180 miligrama holesterola, a savet je da se dnevno ne konzumira više od 300 grama.

Lekari čak i zdravim ljudima ne preporučuju svakodnevno konzumiranje jaja.

Osobe kod kojih je zabeležena visoka koncentracija holesterola u krvi skoro pa da ne bi smele koristiti jaja u svakodnevnoj prehrani, jer se njihov holesterol “sabira” pa može negativno uticati na zdravlje.

Za sve ostale osobe, jaja su izuzetno vredan izvor belančevina i to onih kvalitetnijih.

Kad kažemo kvalitetnije, mislimo na važnost za zdravlje organizma.

Jaja se relativno lako vare. Najviše do tri sata ostaju u želucu i to ako su pržena.

Sveža jaja smeju se čuvati u frižideru do 30 dana. Svežina jaja u ljusci može se lako proveriti umakanjem jaja u čašu slane vode.

Ako jaje ostane u uspravnom položaju i ne padne na dno, smatra se veoma svežim.

Ako padne na dno, a i dalje je u uspravnom položaju, svežina je nešto manja, a ako se okrene vodoravno jaje je upitne svežine.

Količina jaja u prehrani nije ograničena po komadima na dan, ali je ograničena poput sve ostale hrane.

S obzirom na ograničen unos holesterola prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije za sve zdrave osobe, dva jaja na dan bila bi “sigurna zona”, iako ta količina može biti znatno manja i veća, zavisno o zdravlju i prehrambenim navikama korisnika.

(Espreso/Alo)