in

Klima nije rešenje, evo šta sve treba da uradite tokom tropskih noći!

Klima nije rešenje, evo šta sve treba da uradite tokom tropskih noći!

Kada se zagreju zidovi, i kada imate utisak da se kuvate od toplote, muka živa je naspavati se, čak i sa upaljenim klima uređajem. Međutim, uz malo truda možete da pomognete sebi i pošteno se naspavate čak i kada je napolju temeperatura iznad 30 stepeni Celzijusa. 

Profesor Kevin Morgan, bivši direktor Klinike za istraživanje sna Univerziteta u Lofboru savetuje: 

Preskočite dremku 

Vrućina nas umara mnogo više nego što je uobičajeno. I to je sasvim normalno jer organizam troši dodatnu energiju kako bi regulisalo temperaturu tela.

Iako vam nagon govori drugačije, ako ste loše spavali tokom noći, pokušajte da izbegnete dremanje tokom dana. Uostalom, kada je vruće – spavanje je samo za noć.

Vreme za spavanje

Toplo vreme može da vas natera da promenite navike. Ipak, pokušajte da se držite rutine jer postoji mogućnost da vam promena dnevnog ritma uništi san. Idite na spavanje kao i do sada.

Shutterstock

Teško je spavati po vrućini

 

Držite se osnova

Vodite računa da spavaća soba bude provetrena i ohlađena koliko je to moguće.Tokom dana, spustite roletne i zatvorite prozore na sunčanoj strani da topao vazduh ne bi ulazio u kuću.

Promena posteljine

Oslobodite se nepotrebne posteljine, ali zadržite lagane pokrivače. Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj.

Koliko god da je vruće u spavaćoj sobi, temperatura vašeg tela će pasti tokom noći. Zato nam je ponekad u snu hladno i kada je temperatura vazduha veća od 30 stepeni Celzijusa.

Ventilatori

Čak i najmanji ventilator tokom noći može da vam pomogne, pogotovo ako je vlažnost vazduha visoka.

Ventilatori podstiču isparavanje znoja i olakšavaju vašem telu da reguliše unutrašnju temperaturu.

Ako nemate ventilator, napunite termofor ledom.

Foto: Shutterstock

Ventilator može da bude koristan

 

Hidrirajte se

Pijte dovoljno vode tokom dana, ali izbegavajte da se nalivate pre nego što odete na spavanje.

Žeđ vas verovatno neće probuditi – ali hoće potreba za odlaskom u toalet.

Pazite šta pijete

Vodite računa koje sokove pijete. Mnogi od njih zadrže dosta kofeina koji utiče na nervni sistem i održavaju nas budnim. Izbegavajte i preveliku konzumaciju alkohola. 

Ostanite mirni

Ako se mučite da zaspite, ustanite i pokušajte da radite nešto što će vas umiriti. Čitajte, pišite ili možda složite čarape. Samo jedno ne smete nikao da uradite, a to je da uzmete telefon ili igricu – plavo svetlo ekrana dokazano razbija san.

Vodite računa o deci

Deca imaju prilično čvrst san, ali mogu da budu osetljiva na promene raspoloženja i novu rutinu u kući. Pobrinite se da idu na kupanje i spavanje u uobičajeno vreme.

Kao deo rutine, portal britanskog Ministarstva zdravlja NHS preporučuje mlake kupke. Pobrinite se da voda nije previše hladna.

Beba ne može da vam kaže kada joj je previše toplo ili hladno, pa je zato bitno da joj češće merite temperaturu. Najbolje će spavati ako je spoljna temperatura između 16 i 20 stepeni Celzijusa.

Možete da postavite termometar u sobu u kojoj beba spava ili da pipnete bebino čelo, stomak ili leđa da proverite da li im je toplo, navodi BBC.com.

Naviknite se na promene

Iako je mnogima neophodno osam sati sna svake noći kako bi mogli da funkcionišu, imajte u vidu da većina ljudi može normalno da funkcioniše i nakon što se noć ili dve ne naspava.

BONUS VIDEO:

 Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /