in

Kako skinuti temperaturu bez lekova?

Ako vam je lekar rekao da medicinski lekovi nisu potrebni dok temperatura ne poraste, ili ih pijete ali sporo deluju, olakšajte sebi na prirodan način. Narodni lekovi su delotvorni, jer se generacijama isprobavaju. Među njima su i ovi za snižavanje temperature.

Čarape s belancima

Belance deluje rashlađujuće i za pola sata može da snizi temperaturu. Dva belanca mutite mikserom 1 minut, nanesite ih na platnene maramice ili tanju tkaninu i stavite na tabane. Preko obujte suve čarape. Kada se oblog osuši, zamenite ga drugim.

Oblog od krompira

Starinski lek koji su još nale bake koristile za skidanje temperature je krompir. Narendajte ga, stavite u čarape i obujte ih. Ili ga stavite na čelo i pričvrstite maramom. Držite oblog pola sata. Krompir upija toplotu i sniziće temperaturu.

Shutterstock

 

Čaj od hajdučke trave

Hajdučka trava podstiče znojenje, pa je dobra za snižavanje temperature. Da biste napravili čaj, stavite ravnu kašiku hajdučke trave u šolju proključale vode, poklopite i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite i popijte. Popijte 1-2 šolje čaja dok ne počnete da se znojite.

Oblog s jabukovim sirćetom

Natopite peškirić mešavinom od jednog dela jabukovog sirćeta i dva dela hladne vode. Iscedite i stavite na čelo. Kada se ugreje, zamenite ga drugim peškirićem natopljenim ovom mešavinom. Ponavljajte dok se temperatura ne snizi.

Napomena: Pre primene ovih narodnih lekova posavetujte se sa svojim lekarom.

Bonus video: