in

Kako se sačuvati od pada na ledu: Doktor otkriva trikove za bezbedno “prizemljenje” i šta da radite ako se ipak okliznete

Kako se sačuvati od pada na ledu: Doktor otkriva trikove za bezbedno “prizemljenje” i šta da radite ako se ipak okliznete

Sneg koji je juče počeo da pada zabeleo je celu Srbiju. Snega ima u svim gradovima, a na planinama posebno. Ipak, kako je temperatura u minusu, važno je paziti kako da ne padnete. I jedan bezazleni pad može da stvori ozbiljan prelom.

Inače, doktor Budimir Ješić je ranije rekao da su najčešći prelomi pri padu na ledu prelom kuka i ručnog zgloba.

On nam je tada dao savete kojih se ovih dana svi moramo pridržavati.

– Nosite adekvatnu obuću, sa gumenim đonom – Navucite čarape preko obuće ukoliko je potrebno – Ne držite ruke u džepovima, nosite rukavice – Neka vam ruke uvek budu slobodne u slučaju pada – Hodajte sitnim koracima.

Ortoped dr Danilo Jeremić apelovao je nedavno u jednoj TV emisiji na sve građane da se paze, a posebno se obratio starijima jer imaju slabiju koordinaciju pokreta, nesigurniji su i mišići su im slabiji.

– Opšti princip ponašanja nalaže nošenje zimske obuće, čizama ili dubokih cipela sa gumenim đonom. Hod na ledu ili poledici je sitniji, noge su blago savijene u kolenima. Ne bi trebalo držati ruke u džepovima, zbog balansa je to veoma važno – rekao je ortoped dr Danilo Jeremić u intervjuu za TV Prva, i istakao da se prilikom hoda treba oslanjati celim stopalom o tlo.

– Ako na trotoaru ima poledice, držite se za neki vid ograde. Pokreti koje pravite treba da budu na širokoj osnovi. Dakle, oslanjanje celim stopalom, a ne petom pa prstima, i obavezno praviti adekvatan razmak između stopala zbog stabilnosti – naveo je dr Jeremić, i naglasio da je, ukoliko padnemo, najbolje potražiti lekarsku pomoć.

Povrede od pada na ledu mogu uključiti sve – od bolova u leđima, preko raznih lomova, do potresa mozga, a posledice pada posebno su opasne za starije osobe koje imaju krhke kosti.

Osnovna pravila za hodanje po ledu

Oslobodite ruke 

Dok hodate, svakako ne bi trebalo da držite ruke u džepovima, a ni da se dodatno opteretite i nosite torbe ili kese. Na taj način, ukoliko padnete, nećete uspeti da se dočekate na ruke.

Hodajte sitnije i malo šire 

Kako biste bili stabilniji, poželjno je da hodate malo šire. Širi hod je stabilniji, a ukoliko imate i neko dodatno pomagalo poput štapa ili kišobrana, smanjili ste mogućnost pada, savetuju fizioterapeuti.

Hodajte nagnuti prema napred 

Kako biste se dodatno zaštitili od pada, prilikom hodanja bilo bi dobro da telo malo nagnete napred. To je hod koji liči na hod pingvina, prilikom kojeg sila gravitacije prolazi kroz prednju nogu, zbog čega smo spretniji na ledu.

Čarape preko cipela

Probajte trik sa isečenim čarapama Za pažljivi i laganiji hod fizioterapeuti savetuju i jedan vrlo praktičan trik. Na malo grubljim čarapama isecite deo za prste i navucite ih na cipelu. Na taj način se prilikom hoda prednji deo fiksira na podlogu i sprečava pad. Obično stariji ljudi pribegavaju ovom lukavom triku.

Njega mogu koristiti i mlađi, posebno ako idu u noćni izlazak. Traka od crne čarape preko čizmica neće biti previše vidljiva, a ovim brzim i jeftinim trikom zaštitićete se od nezgodnog pada.

Šta ako ipak padnete

Ako ipak doživite bliski susret sa ledom, obratite pažnju na sledeće:

Sve povrede kao prvi simptom imaju bol, a onda se pojavljuje otok ili hematom.

Ako je primetan deformitet, iskrivljenje i patološka pokretljivost, pa osećate da nešto „krcka“ u povređenom ekstremitetu, trebalo bi da se to mesto imobiliše tvrdim predmetom, daščicom ili čak presavijenim novinama. Sačekajte pomoć.

Ako je reč o povredi kičmenog stuba ili glave, ne dirajte povređeno mesto već pozovite Hitnu pomoć. I samo pomeranje takvih pacijenata može da izazove još teže posledice, objasnio je dr Jeremić.