in

KAKO DA SE ZDRAVO UGOJIMO? O ovom problemu se malo govori, a posledice po zdravlje koje ima mršavost mogu biti fatalne! (FOTO)

KAKO DA SE ZDRAVO UGOJIMO? O ovom problemu se malo govori, a posledice po zdravlje koje ima mršavost mogu biti fatalne! (FOTO)

Bilo da želite da se ugojite ili da smršate, veoma je bitno da to činite na zdrav način. Nijedan rezultat neće doći preko noći, niti postoji prečica. Bitno je osluškivati telo i u skladu sa tim se hraniti i živeti.

Prirodna tendencija većine ljudi jeste zdrav gubitak telesne težine. S naglaskom na zdrav.  Održavanje idealne kilaže podrazumeva gubljenje kilograma, dok se ne razmišlja u suprotnom pravcu. Dobijanje kilograma je ipak specifičan proces u kom vam je potrebna podrška na svaki mogući način. Najčešće je prva stvar koja se preporučuje otkrivanje uzroka mršavosti. Komentar da izgledate kao kost i koža su verovatno posledica toga da u porodici imate nekoga ko jednostavno ima takvu građu. Ipak, ne bi trebalo sve prepisivati genetici. Takođe, za osobe koje su baš mršave ne mora da važi mišljenje da su bolesne. Lekari su iz dugogodišnje prakse dokazali da mršavost kod skoro 80 odsto muškaraca i 60 odsto žena predstavlja jedan od uzročnika srčanog udara.

shutterstock.com

Zdrava ishrana je od presudnog značaja kako za mršavljenje, tako i za gojenje kod onih koji imaju problem mršavosti 

Ono što se najčešće izdvaja kao problem jeste: hronični ili povremeni problem sa štitnom žlezdom (koju opet aktivira preveliki stres ili genetika), poremećaji u ishrani (anoreksija, bulimija i slično), infekcije (kožne, reproduktivne, plućne i ostale koje su prouzrokovane brzim tempom života i nevođenjem računa o zdravlju), dijabetes, stres, anksioznost, prekomerna fizička aktivnost (koja je posledica nemanja vremena za obroke i brigu o zdravom životu). 

Ukoliko se uopšte ne osećate dobro u svojoj koži i svesni ste da vam je potrebna promena, nemojte iz sve snage navaliti na slatkiše, testo i ostale visokokalorične namirnice. Postoje i one zdrave koje su takođe bogate, ali hranljivim sastojcima. Krajnji cilj nije da se samo udebljate, već da dobijete postepeno na svojoj mišićnoj masi.

shutterstock.com

Povećajte unos kalorija, ali ne iz slatkiša i testa, već iz dravih namirnica

Povećajte unos kalorija

Kod zdravog gojenja, tj povećanja telesne mase, cilj je da povećamo unos kalorija do nekih 500 dnevno (ukoliko vam je teško da sve ispratite, postoji određen broj mobilnih aplikacija koje će umesto vas to raditi, s tačnom analizom onoga što ste na kraju dana uneli u svoj organizam). To ukratko znači – jedite više kalorija nego što vaše telo može da ih ”sagori”.

Foto: Shutterstock

Proteini su veoma bitni u procesu zdravog gojenja

Povećajte unos proteina

Bilo da želite da smršate ili da ugojite, unos proteina je veoma važan. Ipak, u zavisnosti od toga kako želite da vaše telo izgleda, obratite pažnju na smanjenje ili povećanje proteina. To je najbolje učiniti kroz povećan unos morskih plodova, ćuretinu, barenu piletinu, pasulj i crveno meso (pogotovo što je ono bogato gvožđem i velikom količinom proteina). Mlečni proizvodi se preporučuju u svakom obroku, a jaja ponajviše. Ona su istovremeno zdrava, hranljiva i bogata zdravim kalorijama.

FOTO: shutterstock.com

Voće je dobro u svakom obliku, a ne treba posebno isticati blagodet koju imaju jabuke

Jedite što više voća

 Voće, osim što je ukusno, ono sadrži i zdrav šećer. Bez obzira na godišnje doba, izbor je veliki između jabuka, kajsija, jagoda, šljiva, višanja. Kao šlag na tortu možete upravo dodati njega – šlag. Onda proces gojenja biva slađi.

Foto: Shutterstock

Fizička aktivnost je od presudnog značaja za zdrav život 

Ne zapostavljajte vežbanje

Izaberite sportski objekat koji je blizu vašeg životnog prostora ili radnog mesta i odredite količinu treninga koju možete postići. Koristite tegove. Ono što se, takođe, preporučuje jeste hrana nakon završenog treninga, i to ona koja će doprineti jačanju vaše mišićne mase, a ne sala.

Foto: Shutterstock

Vežbe sa tegovima su najbolja preporuka za povećanje mišićne mase 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i
Vajberu.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO: