in

KAFA JE ZDRAVA, ALI UZ VODU! Obavezno je popijte, EVO i zašto

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ukoliko ste veliki ljubitelj kafe sigurno ste primetili do sada da se u svim restoranima i kafićima kafa servira uz čašu vode. To je zato što kafa ima dijuretičko dejstvo i potrebno je nakon ovog napitka nadoknaditi tečnost.

Da li ćete vodu piti pre ili posle konzumacije kafe, odluka je samo vaša. Ukoliko želite da se pripremite i da ukus kafe osetiti u potpunosti bolje je da je da vodu popijete pre konzumacije kafe. Ipak, ukloliko vam prija osveženje nakon oporog ukusa kafe, pije se nakon konzumacije.

Štiti srce

Studija rađena na bruklinskom koledžu utvrdila je da ako popijete četiri šolje kafe dnevno, smanjićete rizik od kardiovaskularnih bolesti za neverovatnih 53 posto. Naravno, nemojte ih sve popiti odmah, odredite vremenske razmake koji vam najviše odgovaraju.

Dobra je za jetru

Ako za razliku od ljudi koji kafu piju samo kada im je potrebna da bi ih održala budnim ponekad, ako je konzumirate svaki dan smanjićete mogućnost za oboljenje od raka jetre za čak 29 posto. Nažalost, to ne može biti svaka kafa. Na primer, previše irske kafe ubija pozitivna dejstva.

Za pamćenje

Kada sledeći put zaboravite gde ste ostavili ključeve, pravac u kuhinju da skuvate kafu! Studija Univerziteta Džons Hopkins utvrdila je da dupli espreso pojačava memoriju za narednih 24 sata.

Za raspoloženje

Studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard objavila je kao rezultat da četiri kafe dnevno smanjuju rizik od depresije za 20 procenata.

Štiti prostatu

Jeste li zabrinuti za prostatu? Trebalo bi da budete, ona je ipak najveći ubica muškaraca. Umesto sa urologom, češće se družite sa konobarom ili konzumirajte kafu kod kuće. Prema studiji Univerziteta Harvard, 3-6 šolja kafe dnevno smanjuje rizik od raka prostate za 60 posto, čak iako konzumirate kafu bez kofeina.

Kontroliše šećer

Svaka šolja kafe koju popijete može da smanji šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, za deset procenata – smatraju naučnici sa Instituta za naučne informacije o kafi, nakon sprovedene studije. Jedino što treba da uradite jeste da izbacite šećer iz ovog napitka.

Skida kilograme

Brojne studije pokazale su da kafa efikasno deluje na sagorevanje masti, zahvaljujući kombinaciji sastojaka koji ubrzavaju metabolizam i suzbijaju apetit. Naravno, ne očekujte rezultate ako dnevno popijete tri kafe sa karamelom.

Bonus video:

VEČERNJI DNEVNIK 03.11.2021.

18:56

VEČERNJI DNEVNIK 03.11.2021.

(Espreso/Srbija Danas)