in

Kada vidite šta se stavlja u njega, nećete mu moći ODOLETI

Ilustracija, Foto: Profimedia

Mnoge domaćice spremne su da odvoje čitav dan da bi za svoju porodicu pripremile delikatesnu zimnicuajvar!

Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće nasleđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra “kraljem” zimnice, a na jugu Srbije on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.

Međutim, nije retkost ni da kuvarice eksperimentišu sa novim receptima – za ljubitelje presne hrane, imamo i predlog kako da ajvar naprave od svežih paprika.

U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako – ren! Predlažemo da obavezno probate, jer ne morate da menjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.

Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, iseckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, mešajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte so. Tek na kraju, kad je vreme da sipate esenciju, narendajte manju količinu rena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr rena) i umešajte u ajvar.

Možda će vas zanimati

RECEPTI OSTALO

10 NAJLEPŠIH RECEPATA ZA ZIMNICU: od ajvara i pinđura, do kiselog kupusa, salata i slatkog (FOTO)

Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h. Da podsetimo, sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni, pogledajte OVDE kako.

(Espreso=