in

Kada vi jedete? Vreme u koje doručkujete može da smanji rizik za srčani i moždani udar

Francuska studija pokazala je da ljudi koji jedu u 9 ujutro imaju šest posto veću verovatnoću da dobiju kardiovaskularne bolesti od onih koji doručkuju sat vremena ranije. Večera posle 21 sat povezana je s 28 posto većim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti, poput moždanog udara, u poređenju s jelom pre 20 sati, izveštava „Miror“.

Istraživački tim koristio je podatke više od 103.000 Francuza prosečne starosti od 42 godine kako bi proučio povezanost između obrazaca unosa hrane i kardiovaskularnih bolesti.

“Rezultati pokazuju da je prvi obrok kasnije tokom dana, recimo, preskakanje doručka, povezan s većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Na primer, osoba koja prvi put jede u 9 ujutro ima šest posto veću verovatnoću da dobije neku kardiovaskularnu bolest nego osoba koja jede u 8 ujutro”, rekao je dr Bernard Srour.

“Kada je reč o poslednjem obroku u danu, kasna večera, nakon 21 sat, povezana je s 28 posto povećanim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti, kao što je moždani udar, u poređenju s večerom pre 20 sati, posebno kod žena”, dodao je.

Bonus video: