in

Jogurt nikako ne ide uz burek: Nutricionistkinja otkriva šta je bolje uzeti uz pite

Pite, burek i gibanicu nema ko ne voli. Mnogi su odrasli na njima. A i kako odoleti mirisu i ukusu domaće kuhinje? Koliko je zdravo da ih jedemo svaki dan? Nutricionistkinja Jelena Avramov za RTS “Ordinaciju” savetovala je da to ipak ne bude sastavni deo ishrane svakog dana. Istakla je da su burek sa mesom, pite sa sirom i gibanice vrlo kalorični obroci.

“To su obroci koji na 100 grama imaju nekih 250 do 300 kalorija, dok je porcija bureka u pekari 250 grama. Vi ako svaki dan unesete tu količinu bureka, vi uneste 600, 700, pa možda čak i više kalorija samo kroz doručak, plus ako dodamo jogurt što je još 100 kalorija”, objasnila je nutrucionistkinja i savetovala da se uz takav obrok uključi salata sa jabukovim sirćetom.

Jabukovo sirće je odlično za regulisanje naglog skoka šećera u krvi koji može da izazove jedan ovakav obrok. Nutricionsitkinja je takođe savetovala da obrok prvo započnemo sa salatom, jer će ona stvoriti osećaj sitosti, a samim tim i potrebu za manjom porcijom bureka.

“Što se tiče sastava ja bih izabrala zeljanicu, zato što ona sadrži sva 3 nutrijenta, ugljene hidrate u vidu kora, proteine u vidu sira i vlakna u vidu povrća. Kalorijiski je manje kalorična od klasičnog bureka”, rekla je nutricionistkinja Avramov,.

Šta se najteže vari?

“U suštini, ja bih rekla da se najteže vare one pite koje su najmasnije, a to su upravo bureci, još u kombinaciji sa mesom, to je nešto što će najduže da se vari. Problem kod ove hrane je što ona dosta, na neki način, obara energiju. Mi ujutru kada ustanemo, pojedemo ovakav burek i onda posle dva, tri sata nam se onako prispava, opadne nam energija i onda ljudi uglavnom posle posežu za kafom”.

Koja je slatka pita najmanje kalorična?

“Ako gledamo kalorijski, bundevara ima najmanje kalorija od ove tri (jabuka, višnja, bundeva). U suštini, ne mogu da napravim neki redosled šta bi bilo najbolje. Ja bih rekla da čovek treba, svakako su ovo stvari koje ne treba da budu zastupljene svakodnevno i čovek kada pojede nešto slatko, treba da pojede nešto što voli”, savetovala je na kraju.