in

Jednu krvnu grupu posebno vole, ali i ovo

Krvne grupe su oduvek izazivale znatiželju naučnika i javnosti, pripisujući im se različite karakteristike, od predispozicija za određene bolesti do uticaja na osobine ličnosti. No, da li ste ikada pomislili da vaša krvna grupa može odrediti koliko ste privlačni komarcima?

Istraživači su dugi niz godina proučavali ovu zanimljivu povezanost, a rezultati su intrigantni.

Prema nekim studijama, nulta krvna grupa je ona koja privlači najviše komaraca. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nije sve tako jednostavno. Intenzitet uboda komaraca zapravo zavisi od više faktora, uključujući i genetske predispozicije i životne navike.

Ali, šta još može privući ove dosadne insekte? Ispostavlja se da nije samo krvna grupa ta koja igra ulogu:

Miris

Komarci su osetljivi na miris ljudskog tela, pa se različiti individualni mirisi mogu pokazati kao privlačni ili odbojni za njih.

Boja odeće

Studije su pokazale da komarce posebno privlače tamne boje poput crne, što znači da možda treba preispitati izbor garderobe ako ste skloni komarcima.

pexels.com

Evo šta sve privlači komarce

Konzumacija alkohola

Istraživanja sugeriraju da konzumacija alkohola može povećati privlačnost za komarce, što je još jedan razlog da se možda suzdržite od previše pića na otvorenom.

Trudnoća

Nažalost, trudnice su često meta komaraca zbog promena u hormonima i telesnim mirisima koje trudnoća donosi.

S obzirom na to da komarci mogu prenositi razne bolesti, važno je preduzeti mere zaštite, bez obzira na krvnu grupu i druge faktore koji mogu uticati na njihovu privlačnost. Zaštita od komaraca je ključna, a to znači korišćenje repelenata, nošenje zaštitne odeće i izbegavanje područja gde su komarci najaktivniji.

BONUS VIDEO: Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /