in

Imate veliku želju za SLATKIŠIMA ili SLANIŠIMA? Doktor otkriva šta to znači, vašem telu nedostaje ovo

Imate veliku želju za SLATKIŠIMA ili SLANIŠIMA? Doktor otkriva šta to znači, vašem telu nedostaje ovo

To nije ništa neobično, i u većini slučajeva je znak da nam u organizmu nedostaju neke bitne supstance. Nutricionista Li Holms objašnjava šta treba da uradite u ovim slučajevima:

Šta znači ako vam se jede slatko?

– Ako vam se jede čokolada, ili orašasto voće, to može biti signal nedostatka magnezijuma – objašnjava Holms.

Želja za slatkišima uglavnom je signal nedostatka važnih minerala, pa ako vam se jede čokolada, kolač ili nešto slično, to može značiti da vam nedostaju gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink…

Šta znači ako vam se jede slano?

Ako iznenada osećate potrebu za nečim slanim, kao što je čips ili kikiriki, to je signal disbalansa elektrolita. Sličnu potrebu osetićete ako ste, recimo, išli na trening. Tada je telo kroz znoj izbacilo elektrolite i šalje vam signal da bi trebalo da ih nadomestite.

– Kada izgubimo previše soli i elektrolita, telo će poslati signal da nadoknadimo izgubljeno. Osetićete želju za čipsom ili drugim slanim grickalicama, ali to takođe može biti znak da imate manjak cinka ili gvožđa – rekla je Holmsova.

Šta znači ako vam se pije gazirano?

Odjednom “umirete” za kiselom vodom ili gaziranim sokom? Želja za gaziranim pićima može da bude signal nedostatka fosfora u organizmu. Takođe može biti znak da telu nedostaje kalcijum.

Šta je rešenje?

Li Holms navodi da svaku od ovih iznenadnih želja za “štetnim” namirnicama punim soli i šećera možete utoliti na pravi način – zadovoljićete apetit, a nadoknadićete baš ono što telu nedostaje.

  • Želja za slatkišima biće utoljena ako pojedete orašaste plodove, piletinu, jaja, sir ili povrće jarkih boja.
  • Želja za slanom hranom biće utoljena orašastim plodovima, masnom ribom i proizvodima od kozjeg mleka.
  • Želja za gaziranim pićima biće “rešena” ako popijete mleko ili jogurt, ili pojedete sardine ili sir.

BONUS VIDEO