in

Imate li ove crvene tačkice na telu? To nisu popucali kapilari, evo o čemu je zaista reč

Ako ste na koži videli crvenu tačku koju ranije niste imali, ne brinite, u pitanju je angiom – mali benigni tumor koji se sastoji od krvnih sudova i potpuno je bezopasan. Postoji nekoliko vrsta i mogu se naći bilo gde na telu. Dva razloga zašto se pojavljuju na koži. 

Angiomi su dobroćudni tumori (promene) krvnih sudova kože. Nastaju kao proces proliferacije (razmnožavanja) endotelnih ćelija krvnog suda.

 

Cherry angiom

Ovaj angiom (nalik plodovima trešnje ili višnje) najčešće uočavamo kao male ovalne crvenkaste izrasline na telu. Njihova veličina varira od 1 do 6 mm u prečniku, izrazito retko mogu biti većeg prečnika. Angiom veličine od 1 do 3 mm, praktično je u ravni kože, a ostale možemo napipati kao mala ispupčenja. Najčešće su crveni,a mogu biti i plavi, crni ali i kombinacija ovih boja. Njihov broj tokom života se uvećava, posebno nakon 40. godine života. Mogu se javiti na svim delovima tela, ali njihova najčešća lokalizacija je trup, kaže dr Štilet iz Ordinacija za kožne, venerične bolesti i estetsku medicinu.

 

Godine života

Mnogi ljudi ih dobiju nakon 30 godina. Uglavnom su veoma male tačke koje se najčešće nalaze na trupu, rukama i ramenima, a žene ih mogu imati i na grudima.

Pojavljuju se zbog promena na koži i krvnim sudovima koje dolaze sa godinama. U ovom slučaju radi se o tzv angioma u obliku minijaturne trešnje.

Problemi sa težinom ili loš način života

Ako angiom izgleda kao tačka sa koje se granaju krvni sudovi, to može ukazivati na probleme sa jetrom, bolesti cirkulatornog sistema ili hormonsku neravnotežu u telu. Ova vrsta se zove – paukovi angiomi. Pojavljuju se češće u detinjstvu i tokom trudnoće, a kada se pojave u velikom broju mogu da upozore na oštećenje jetre.

Kada treba da odete kod lekara?

Ako primetite da se crvena tačka neočekivano promenila u veličini, obliku ili je počela da krvari, obratite se lekaru. Angiome ne treba lečiti osim ako krvare ili ne smetaju. Mogu se tretirati elektrodesikacijom, tečnim azotom ili laserom. Sve tri vrste tretmana obično daju dobar kozmetički rezultat.

Elektrodesikacija se sastoji od dodirivanja kože električnom iglom i uništavanja krvnih sudova. Tečni azot je hladan gas koji se raspršuje na kožu pištoljem za prskanje ili nanosi vatom, piše 24sata.

Laser koristi snop koncentrisane svetlosti, kažu stručnjaci sa Američkog osteopatskog koledža za dermatologiju, napominjući da se angiomi ponekad ponavljaju nakon tretmana. Najbolja prevencija angioma je zdrav način života i uravnotežena ishrana. Jedite puno voća i povrća, i ne zaboravite na zdrave masti poput onih iz avokada i maslinovog ulja. Ovo će pomoći da vaša koža ostane mlada i zdrava.