in

I OVE namirnice izazivaju nadimanje, prekinite s njima da izbegnete GASOVE

Debljina, Foto: Profimedia

OPREZ

Posebno je opasno pivo, jer izaziva iritaciju, a sadrži i kvasac koji hrani štetne bakterije u stomaku. Uz ugljene hidrate koji izazivaju vrenje, pivo je najlošije piće koje mogu da izaberu osobe sklone nadimanju.

Objavljeno:

Nadimanje stomaka od gasova koji u njemu nastaju često nije znak bilo kakvog ozbiljnog zdravstvenog problema ali jeste neprijatno a ponekad i bolno.

Osobama koje često pate od naduvenosti savetuje se da izbegavaju mahunarke, kao i kupus, karfiol i kelj. Međutim, stručnjaci se sve više bave ovim pitanjem, jer se sve više ljudi i muči zbog navedenih problema. Stoga, nutricionisti upozoravaju da je sad daleko duži spisak namirnica koje treba izbaciti iz ishrane.

Karfiol
foto: Profimedia

Tako se, recimo, savetuje smanjenje količine soli u hrani, jer ona tera organizam da “čuva” tečnost, pa i time podstiče naduvenost. Masna hrana, a naročito pržena jela, iritiraju ne samo želudac već i čitav digestivni trakt i zato se savetuje da se izbaci iz jelovnika.

Na kraju, treba znati i da je alkohol izuzetno rizičan jer izaziva upale na sluzokoži želuca i creva. Posebno je opasno pivo, jer izaziva iritaciju, a sadrži i kvasac koji hrani štetne bakterije u stomaku. Uz ugljene hidrate koji izazivaju vrenje, pivo je najlošije piće koje mogu da izaberu osobe sklone nadimanju.

Pivo
foto: Filip Plavčić

(Espreso)