in

I odnosi se na sve

Dr Jovica Milovanović, Foto: Printscreen/Youtube

Tek četvrti ili peti dan dolazi do gubitka čula mirisa, što je siguran znak kovida, ističe otorinolaringolog prof. dr Jovica Milovanović, zamenik direktora UKC Srbije.

Zapušenost i sekrecija nosa javljaju se kod 60 do 70 odsto pacijenata s koronavirusom otkad je stigao delta soj.

– Kod dece i mlađih korona kreće kao obična virusna infekcija i prvo na šta nam se žale su zapušen nosa i sekrecija, a tek četvrtog ili petog dana javlja se gubitak mirisa. Naravno, kada dođe anosmije, odnosno gubitka mirisa, i laiku je jasno da je reč o koroni. I čak 70% pacijenata ima taj simptom gubitka mirisa – objašnjava prof. Milovanović, s kojim smo pričali na Drugom nacionalnom simpozijumu “Kovid 19 – šta smo naučili do sada” u Vrnjačkoj Banji.

GUBITAK ČULA MIRISA I DO GODINU DANA

– I to traje i do godinu dana. I ljudima je svejedno da li su ušli u restoran ili toalet, ne osećaju razliku u mirisima. I što je još tužnije, ne možemo mnogo da pomognemo. Nema medikacije koju bismo dali, ne postoji ni čarobna pilula ni čarobni sprej. I upravo zato je rešenje prevencija, a ne medikacija posle bolesti – kazao je prof. Milovanović.

I ne računajući uopšte da imaju koronu, šire je nesmetano okolo, a umesto da idu u kovid ambulantu, često odlaze i kod ORL specijaliste misleći da su sinusi sami od sebe proradili.

– Tako sam i dobio kovid, s kojim sam završio pre nekoliko dana. Mi, otorinolaringolozi svakodnevno pregledamo veliki broj pacijenata s običnim simptomima, zapušenim nosom. A 50 odsto njih ima sinuzitis, odnosno upalu sinusnih – paranazalnih šupljina kao posledicu korone, tj. zapaljenja sluznice nosa i sekrecije iz nosa – kaže prof. Milovanović.

Jedini način da se zna da li je zapušen nos znak korone jeste testiranje.

– Saglasan sam da ne možemo da trčimo na testiranje kovid infekcije sa svakom prehladom, sa svakom sekrecijom iz nosa. Ali možemo da se ponašamo odgovorno prema ljudima oko sebe. Čim krene zapušen nos, trebalo bi razmišljati da je možda korona. Ne kažem da svi drugi virusi više ne postoje. Ali svi moraju da budu ozbiljni i da shvate da korona kreće najobičnijom sekrecijom iz nosa i zapušenim nosom. Od tog trenutka moraju maksimalno da smanje kontakte, masku nikako da ne skidaju, osim kada su sami. To je, uz vakcinaciju, jedini način da probamo da zaustavimo ovaj virus – naglašava prof. Milovanović.

(Espreso)