in

I da li ga onda treba konzumirati?

Losos, Foto: printscreen/youtube

Losos je jedna od najboljih riba. Veoma je popularana i posežemo za njim uprkos ceni. Ukus je vredan toga, a losos pruža mnogo vrednih hranljivih materija. Međutim, mrlje koji se pojavljuju na ribi tokom pečenja ili prženja mogu biti uznemirujući. Šta su one uopšte?

Svetle tačke na savršeno ružičastom mesu ribe ne izgledaju baš ukusno. U nekim slučajevima mogu ličiti na osip ili kožnu bolest. Ako ste se susreli sa ovim fenomenom, verovatno ste se zapitali da li je takav losos zdrav i da li ovaj nedostatak ne ukazuje na njegov nizak kvalitet.

Dobra vest je da ovo čudno “cvetanje” lososa ne ukazuje na bilo kakvu bolest. To takođe nije znak da je riba stara. Kuvari početnici takođe mogu da odahnu. Ove mrlje nisu kulinarska grešaka.

Ako imate čudan beli premaz na sveže prženoj ribi, nemate o čemu da brinete. Nije opasno i ne utiče negativno na njegov ukus. Ove svetle tačke na lososu nisu ništa drugo do albumin – protein koji se nalazi u tečnom obliku u sirovoj ribi. Koagulacija se javlja tokom toplotne obrade pod uticajem visoke temperature. Albumin se pojavljuje na površini ribe kao bela, nepravilnog oblika.

Količina albuminskih mrlja na lososu nije povezana sa vrstom. Jedna teorija je da što je temperatura viša, to će biti više, jer se meso ribe brže skuplja.

Dakle, ne preostaje nam ništa drugo nego da prihvatimo bele mrlje na lososu i, uprkos njegovom nesavršenom izgledu, uživamo u savršenom ukusu i nutritivnoj vrednosti ribe.

(Espreso/Najžena)