in

Hoće li nas proleće u januaru “ubiti”: Doktor iz Hitne pomoći otkriva šta je ključno da bi imali manje posledice po zdravlje

Doktor iz hitne pomoći Niš Saša Milutinović otkriva koliko mogu biti opasne prolećne temperature usred zime. On je objasnio koje su glavne opasnosti po zdravlje prolećnih temperatura u zimskom periodu.

“Dnevne oscilacije temperature budu od 10 do 12 stepeni i takva pomeranja mogu da zbune naš organizam. Pre svega javljaju se simptomi poput glavobolje, promena u krvnom pritisku, malaksalosti i otežanog disanja. Najviše problema imaju hronični bolesnici, pogotovo oni sa astmom i psihijatrijski bolesnici. Savet njima je da pre svega uzimaju redovnu terapiju”, rekao je dr Milutinović.

Za ljude koji su zdravi doktor je objasnio kako preventivno da reaguju na zdravstvene probleme.

“Savet pacijentima koji su zadravi jeste da koriste pre svega vitaminske preparate, ali ne u preteranoj meri. Mislim pre svega na vitamin D i vitamin C”, kaže doktor i dodaje:

“Vitamin D u prevelikoj količini može da bude toksičan. Pojačanje imunog sistema je u ovom periodu od izuzetnog značaja. Virusi postoje dva do tri dana, neotporni su na UV zračenja, tako da se preporučuje stalno provetravanje i redovno pranje ruku”, rekao dr Milutinović.