in

GRICKATE ZANOKTICE? Niste ni svesni kakvu GADOST MOŽETE IZAZVATI

Ilustracija, Foto: Printscreen/youtube

Zanoktice možda nisu nešto o čemu ste mnogo ili uopšte ikad razmišljali van kozmetičkog salona, ali zapravo služe važnoj svrsi.

“Funkcija zanoktice nokta je da zaštiti nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija, na delovima na kojima nokti rastu iz svog korena”, rekao je za “PopSugar” dr Korej L. Hertman, osnivač klinike “Skin Wellness Dermatology” u Birnimgemu.

Zanoktica je zato vrlo važna jer su nokti osetljiviji na oštećenja, poput isušivanja ili infekcije, tokom te početne faze rasta. Dr Hertman nazvao je zanokticu “prvom linijom odbrane” za ploču nokta, matricu nokta (gde počinje rast vašeg nokta) i nabor nokta (tkivo koje okružuje matricu).

Iz tog razloga dr. Hartman i mnogi drugi dermatolozi i kozmetičari ni pod kojim okolnostima ne preporučuju seckanje zanoktica, bilo da ste u salonu za nokte ili kod kuće. Ova praksa potencijalno može da izloži vaše nokte brojnim infekcijama.

“Ako su zanoktice suve, napukle, isečene ili prekinute, prljavština i bakterije mogu lakše da uđu u koren nokta i uzrokuju kožne poremećaje koji zahtevaju lečenje, a u ekstremnim slučajevima i hirurške zahvate”, kaže dr. Hartman. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivice na noktima i paronihiju, što je upalna infekcija koja se javlja na pregibu nokta.

Kako biste održali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete da uradite za njegu zanoktica. Dr.Hertman je preporučio da negujete kožu oko prstiju nanošenjem ulja ili kreme za zanoktice “kako biste zadržali hidrataciju i ojačali kožnu barijeru”.

(Espreso/Index.hr)