in

Gorušica – Najžena

Gorušica – Najžena

Nakon jake i teške praznične hrane kod velikog broja ljudi se jave tegobe u vidu gorušice. Tegobe usled gorušice možete otkloniti na jednostavan način korišćenjem prirodnih sredstava.

Gorušica se manifestuje bolovima u stomaku i grudima. Često se javlja nakon obroka u kome preovladava masna, pržena ili kisela hrana. 

Evo nekoliko prirodnih načina da se rešite gorušice.

pixabay

 

Soda bikarbona

Ovo je jedan od najefikasnijih lekova protiv gorušice. Sipajte kašičicu sode bikarbone u čašu vode, promešajte i popijte. Možete dodati i nekoliko kapi limuna, piše Glossy.

Komorač

Žvaćite seme komorača nekoliko puta na dan. Tako ćete osvežiti dah, a lučenje želudačne kiseline držati pod kontrolom.

Možete i piti čaj od komorača. On se priprema tako što se dve kašičice semena dodaju šolji provrele vodi, zatim se ostavi da odstoji 10 minuta, procedi se i popije.

Nana
Nana

Shutterstock

 

Nana je efikasna u otklanjanaju gorušice jer pomaže varenje i ublažava stomačne tegobe. Dodajte kašičicu izmrvljenih listova nane u šolju provrele vode. Ostavite da odstoji 30 minuta i pijte čaj nekoliko puta na dan.

Đumbir

Svež đumbir deluje dvostruko na gorušicu – upija višak kiseline u želucu i pomaže smirivanje nerava koji doprinose gorušici.

Đumbir možete dodati jelima kao začin, piti čaj od đumbira ili ga jesti svežeg. Čaj od đumbira se pravi tako što se kašičica svežeg đumbira doda šolji provrele vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa popijte lekovit napitak.

Sirće
Sirće

Shutterstock

 

Sirće, naročito jabukovo, može sprečiti podizanje želudačne kiseline. Dovoljno je da pre obroka popijete vodu u kojoj je razblažena kašičica jabukovog sirćeta.

 

Bonus video: