in

Endokrinolog Tijana Ičin objašnjava kada je vreme za terapiju

Štitina žlezda reguliše metabolizam tela i kada proizvodnja hormona opadne, procesi u telu se usporavaju i menjaju, utičući na skoro svaki sistem u organizmu, pa i na otkucaje srca.

Poremećaj rada štitne žlezde se deli na ubrzan rad i usporen rad. Postoji i jedna druga grupa oboljenja koja se odnosi na pojavu čvorića na štitnoj žlezdi. Oni mogu da budu dobroćudne ili zloćudne prirode. Ti zloćudni su veoma retki. Kada imamo čvoriće u štitastoj žledzi, njena funkcija može biti normalna, ali može biti i poremećena. Kada hoćemo da proverimo svoju štitastu žlezdu i na osnovu laboratorijskih nalaza utvrdimo da ona dobro radi, ipak nemamo celokupnu sliku o njoj. Potrebno je uraditi i ultrazvuk koji nam pokazuje da li unutar nje postoji neki čvorić – rekla je endokrinolog Tijana Ičin za RTV Vojvodina.

Profimedia

Štitna žlezda i njene funkcije

Važan segment kada govorimo o štitnoj žlezdi jeste i ishrana koja može imati snažan uticaj na rad ovog organa.

– Govoreći o poremećenom radu štitne, selen i jod mogu imati uticaja. Joda ima dosta u soli koju konzumiramo, međutim, zemljište nije dovoljno bogato selenom, što je posebno slučaj sa Vojvodinom. Zbog toga ga moramo dodatno uzimati – objasnila je doktorka.

HAŠIMOTO TIREODITIS

Hašimoto podrazumeva da osoba ima auto anti-tela. To znači da su tela koja luči naš organizam na neki deo tela. Samo postojanje tih anti-tela postoji kod oko 25 odsto stanovništva, ali ona ne moraju da uzrokuju bolest. Najčešći hormon koji pratimo je TSH kao relevantan za praćenje rada štitne žlezde. Ukoliko je on dobar, čak i pored toga što su pacijentu anti-tela visoka, njemu ne treba terapija. Ukoliko dođe do poremećaja rada štitaste žlezde, onda se javljaju simptomi koji su u skladu sa smanjenim radom štitne. Postoje dve grupe simptoma koje nam telo šalje. Što se tiče simptoma ubrzanog rada štitne žlezde, su ubrzan rad srca, preznojavanje, mršavljenje, vlažni dlanovi i promene kod kože i kose. Što se tiče smanjene funkcije, simptomi su obrnuti, gojaznost, osećaj hladnoće, umor – objasnila je doktorka Ičin.

 

BONUS VIDEO:

 Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /