in

Dr Čubrilo nas je iznenadio istinom o autofagiji: Ako imate ovu dijagnozu, zaboravite na ovu dijetu

Dr Čubrilo je ovom prilikom razbio brojna popularna uverenja o ishrani, istakavši da savremeni čovek uglavnom živi u zabludama kada je reč o hrani. Na samom početku istakao je da autofagiju, odnosno povremeni post, ne preporučuje nikome:

– Za sve početnike, za sve one koji nemaju dobre “fabrike”, koji imaju insulinsku rezistenciju, ne, nikako. Ne može. Autofagija je luckasta. Bezveze je ući u to jer štetimo telu i ne možemo to iskoristiti.

Dr Čubrilo savetuje da za užinu uzmete tri komadića slaninice i malo parče sira ili nešto poput šake badema. Ističe i da treba strogo voditi računa o prečestom unosu šećera u organizam:

-Ako ste pojeli nešto što je šećer: ovas, pitu, hleb, krompir, voće i tako dalje – nakon toga ne smete uzeti sledeći ugljeni hidrat najmanje pet, šet sati. Ako sam ja pojeo, na primer jabuku, pa posle dva sata recimo sir – to je ok. Ako sam uzeo posle sat vremena bademe – opet sam ok, a ne gladujem. Poenta je naučiti šta je za tebe i šta sa čim ide.

Dr Čubrilo kaže da večeru ne treba preskakati u danima kada vodimo računa o ishrani ili pokušavamo da smršamo.

– Ako rešite da ne jedete posle 17 ili 18 časova, vi ste napravili u vašem telu jedan haos. Tada će vam raditi podsvest, jer će poslednji obrok pre 17 časiva biti preteran, kako biste bili siti do sledećeg obroka ujutru. Drugo, mom telu treba ta kontinuirana energija, treba mi po malo – recimo 70 grama punomasnog sira, brija, kamembera, buđavog sira, pršute, slaninice, čašu ili dve vina, malo kajmaka… Uzeo sam sir, pršutu, vino, ali nisam uzeo šećer – to je kjuč cele priče! Ali posle toga nema malo hleba, voća i slično – objašnjava on.

Dr Čubrilo se osvrnuo i na jedan od najpopularnijih “zdravih” doručaka, a ispostavilo se da isti i nije toliko zdrav: 

-Pa, zaboga miloga zašto ovsena kaša? Zašto ona mora da bude svako jutro i to cela činija? Pa, vi ste gotovi. To je trovanje šećerima.

Dr Čubrilo ističe da ljudi koji su tek otpočeli dijetu treba da izbace hleb i žitarice, te da ih izbace tek posle mesec, dva ili tri. On savetuje da se umesto žitarica okrenemo orašastim plodovima – indijskim orasima, bademima… Takođe, kaže da su jaja fantastična opcija za doručak, kao i sir, kiselo mleko, pa i čvarci…

A kakav treba da bude ručak ukoliko želimo da smršamo? 

-Krenite sa mesom, ribom, to je ono najlakše za početak. Ali vodite računa o količini – to treba da bude 100 grama. Ne treba da izbegavate ni ćevape ni pljeskavice – pojedite ih sa salatom i izbacite iz lepinje.

Dr Čubrilo ističe da nam je voće neophodno u ishrani, ali da ipak treba voditi računa o količini koju unosimo:

-Dnevno možete pojesti, bili vi na dijeti ili ne, do 300 grama voća. Voće koje provocira manji skok šećera u krvi i lako se vari – to su borovnice, maline… Pojedite 50 grama borovnica u jednom obroku, hrane naše dobre bakterije u crevima i hrani našu jetru. Ne možemo mi izbaciti voće komplektno, jer onda ulazimo u fazu da nemamo energenata.

Dr Čubirlo je na kraju napomenuo i da je popularna keto dijeta veoma opasna i da je stanje ketoze opasno, kao i da je i proteinska dijeta takođe loš izbor.