in

Doktorka otkriva zabludu u kojoj smo bili i ugrozili zdravlje

Doktorka Lisa Akerli, poznata u oblasti za higijenu i javno zdravlje, ima nekoliko vrednih saveta za one koji možda nisu u mogućnosti da peru svoje donje rublje na višim temperaturama. Ona predlaže upotrebu antibakterijskih sredstava za pranje veša koja efikasno mogu eliminisati do 99 odsto bakterija. Prema doktorki Akerli, mnogi ljudi nesvesno nose prljavo donje rublje, verujući da je čisto nakon redovnog ciklusa pranja u veš-mašini. Česta je zabluda da pranje donjeg veša na nižim temperaturama može biti dovoljno da se uklone sve bakterije, kako ističe doktorka Akerli.

shutterstock.com

Kako se pravilno pere donji veš

Zamke pranja na niskim temperaturama

Uverenje da pranje donjeg veša na temperaturama nižim od 60 stepeni Celzijusa efikasno može ubiti bakterije je demantovano od strane doktorke Akerli. Ona ističe važnost da se donje rublje ne meša sa drugim vešom, pogotovo sa kuhinjskim peškirima i krpama, prilikom pranja na nižim temperaturama. Potencijalni prenos bakterija sa nečistog veša na najintimnije delove tela je značajna briga koju je istakla doktorka.

Svako pranje gaća na temperaturi nižoj od 60 stupnjeva neće ubiti bakterije. Nikako ne perite donje rublje sa kuhinjskim krpama i ručnicima na nižoj temperaturi, jer takve krpa ne želite blizu svoje kuhinje – pojasnila je, piše Miror.

shutterstock.com

Saveti za pranje veša

Efikasne tehnike uklanjanja fleka

U slučajevima kada tradicionalni deterdženti ne uspevaju da uklone tvrdokorne fleke, kao što su suva krv od menstrualnog ciklusa, doktorka Akerli preporučuje upotrebu vodonik-peroksida. Prvi korak podrazumeva ispiranje flekavog donjeg rublja hladnom vodom kako bi se uklonila što više krvi. Zatim, nanošenje tečnog vodonik-peroksida na zahvaćena područja pre redovnog pranja u mašini ili ručnog pranja može efikasno rastvoriti fleke. Ovi saveti za uklanjanje fleka, koje je podelila britanska blogerka Rozie na svom blogu ‘Brush By Four Nine’, privukli su pažnju zbog njihove efikasnosti u borbi protiv tvrdokornih fleka.

Jasno je da pravilne higijenske prakse i razumevanje ograničenja pranja na nižim temperaturama su ključni u osiguravanju da je donje rublje temeljno čisto i oslobođeno štetnih bakterija. 

 

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /