Doktori na Reditu otkrili 15 stvari koje bi svako trebalo da zna

Prošla godina je pokazala kako se uvek treba brinuti o vlastitom, ali i tuđem zdravlju. U jednoj temi na Reditu javili su se mnogi doktori i medicinski radnici i podelili neke od svojih saveta i razmišljanja, a mi vam prenosimo 15 najbitnijih. 

Foto: Shutterstock

Razne teorije o vakcinama i epidemiji ne prestaju, štaviše gomilaju se, no postoje i neke ne toliko aktuelne stvari o zdravlju koje bi svaki doktor hteo da njegov pacijent zna. 

1. “Vakcine su sigurne i spašavaju živote. Ne uzrokuju autizam, ne sadrže aluminijum ni živu.”

2. “Mentalne bolesti mogu biti ozbiljne kao i one fizičke. Lečite se. Sigurno ne biste pustili da vam slomljena noga zaraste sama od sebe.”

3. “Ako vam dete ima povišenu temperaturu, nemojte mu samo dati tabletu za snižavanje i misliti da je sad ozdravilo. I dalje je bolesno, samo ste mu ublažili simptome.”

4. “Da vežbe dolaze u obliku tablete bila bi najčešće prepisivan lek.”

5. “Ne smete prekinuti terapiju antibioticima samo zato što se odjednom osećate bolje.”

6. “Pušenje će vas ubiti. Rak, srce, pluća… Nešto će se dogoditi. Molim vas, samo prestanite pušiti.”

7. “Virusne infekcije ne mogu se lečiti antibioticima.”

8. “Samo zato što vi ne patite od mentalne bolesti, ne znači da one ne postoje.”

9. “Uvek urinirajte nakon seksa. Bilo kakvog seksa. Razne vrste bakterija dolaze u vaš mokraćni kanal pa ćete ih ovako izbaciti iz tela.”

10. “Lekari su tu da vam pomognu, nemojte im lagati. Moraju čuvati vašu privatnost, pa ako se drogirate, recite im. Čuvaće vašu tajnu, a i ne mogu vam pomoći ako ne znaju šta se zapravo događa.”

11. “Ako ste nečime probodeni, nemojte to pokušavati da izvučete.”

12. “Nikad nećemo pronaći lek za rak. Rak nije jedna jedinstvena stvar. Sve ćelije raka ponašaju se drugačije.”

13. “Pazite na telesnu kilažu. Nagli i nenamerni gubitak telesne mase najčešće je znak nečeg ozbiljnog i lošeg po vaše zdravlje.”

14. “Nemojte držati svoje lekove u ormariću u kupatilu. Para i topli vazduh iz tuš kabine mogu umanjiti njihovu delotvornost. Držite ih na hladnom i suvom mestu, do kojeg ne dopire sunčeva svetlost.”

15. “Ako unesrećeni ne diše, odmah započnite proces davanja veštačkog disanja i ne prestajte do dolaska profesionalaca. To je potrebno kako bi se održale vitalne funkcije tela i cirkulacija kiseonika do mozga.”