in

Dobra reklama ili delujući napitak protiv starenja? Doktorka Brankica Tepavčević otkriva da li zaista kolagen preparati podmlađuju kožu

Među popularnim proizvodima koji su obeležili godinu za nama našao se kolagen. Mnoge poznate dame, najviše influenserke kunu se u kolagen šotove. Samo u 2023. godine potrošeno je 2 milijarde američkih dolara na proizvode od kolagena. Dobra reklama ili delujući napitak protiv starenja? Brankica Tepavčević, doktor estetske medicine i plastične hirurgije, gostujući na Prva TV objasnila je kako kolagen utiče na naš organizam i kožu da li ga podmlađuje.

“Kolagen je jedan od proteina koji se nalazi u našoj koži, jedan od osnovnih elemenata naših kostiju, zglobova, krvnih sudova… Daje koži lep i elastičan izgled. Kako godine prolaze, njega je sve manje”, objasnila je dr Tepavčević, a zatim se osvrnula na popularne preparate.

“Da bi bilo koji suplement koristili (pa i kolagen) delovao, moramo da budemo iznutra čisti, da imamo zdrava crveva, da bi mogli doći njegove apsorbcije. Prevelike količine proteina i amino-kisleina opterećuju bubrege. Ja bih preporučila pacijentima da prilikom unošenja kolagen preparata uključe i više unosa tečnosti”, savetovala je i dodala da ne treba čuda očekivati.

Inače, ranije su se fileri u plastičnoj medicini pravili od životinjskih kolagena. Od njega su se često javljale alergijske reakcije, te je njega zamenila hijeluronska kiselina. Doktorka je savetovala da bi bilo poželjno da koristimo određene supstance koje stimulišu naš prirodni kolegan u organizmu, ukoliko želimo da se podmladimo.

“To su danas brojni kolagen simulatori. To su supstance koje naše ćelije probuđuju i teraju da sintetišu kolagen. Taj novo sintetisani kolegen jako dugo traje. On traje od 10 o 15 godina. U pitanju je regenerativna medicina”, dodala je.

Doktorka se osvrnula na takođe popularne derma rolere, male sprave sa iglicama koji stimulišu kožu. Prema njenim rečima, odličan je izbor za kućnu negu u kombinaciji sa adekvatnim preparatima jer stimuliše kolagen u koži. Za kraju dr Tepavčević napomenula je da prilikom konzumiranja kolagen šotova treba da se koristi dosta vitamina C, magnezijuma i kalcijuma koji pospešuju apsorbicuju samog kolagena.