in

Da li ste primetili ovaj neobični simptom na koži? Zbog nedostatka cinka zdravlje je opasno ugroženo

Cink je važan mineral neophodan za brojne funkcije u telu, uključujući i imuni sistem, zgrušavanje krvi i pravilno funkcionisanje štitne žlezde.

Takođe, cink podstiče normalan rast i razvoj tokom odrastanja, trudnoće, detinjstva i adolescencije. Međutim, neretko se javlja nedostatak ovog minerala, što samim tim slabi obavljanje osnovnih funkcija u telu.

Nekoliko različitih simptoma mogu ukazivati na nedostatak cinka u telu, međutim jedan neobičan simptom ne bi trebalo da ignorišete. Prema tvrdnjama lekara, glasnik nedostatka cinka je naša koža, a u pitanju je sporo zarastanje rana.

Kada imamo posekotinu ili ogrebotinu, naša krv se zgrušava na najbrži mogući način. Zgrušavanje krvi je funkcija u telu koja sprečava infekcije kod manjih povreda i smanjuje rizik od krvarenja kod nešto većih povreda.

Kada se javi problem sa nedostatkom cinka, oslabljeni imuni sistem može dovesti do sporijeg zarastanja otvorenih rana jer je cink upravo ono što je našem telu potrebno za oporavak kože.

Ostali simptomi koji mogu ukazati na nedostatak cinka jesu akne, problemi sa spavanjem, bol u stomaku i dijareja, problemi sa sluhom ili vidom i gubitak kose, piše index.hr.

Kako uneti cink u organizam?

Cink se u organizam mora uneti hranom jer telo ne proizvodi dovoljne količine cinka. Ako imate deficit cinka znatno bolji izvor je hrana životinjskog od hrane biljnog porekla. Na primer, ako ne živite na moru uz izvor ostriga, najlakši i najbolji način za uvođenje cinka u ishranu je jesti barem nekoliko puta nedeljno crveno meso.

Govedina, junetina i svinjetina imaju 3,9 – 3,6 miligrama cinka na 100 grama što znači da samo s jednim odreskom od 150 grama možemo uneti više od 50 odsto dnevne potrebe cinka.

Važno je voditi računa o pravilnoj ishrani zato što cinkom nažalost nije bogat dovoljan broj namirnica. Uz meso, izvor cinka su i riba, sir, orašasti plodovi i žitarice poput prosa, zobi, heljde i slično. Namirnice bogate cinkom su: crvena mesa, posebno govedina, jagnjetina i jetra, mleko i mlečni proizvodi. Takođe ga ima u pšenici, kukuruzu, kupusu, pasulju, kikirikiju, orasima, bademima i semenkama bundeve i suncokreta.

Važnost kvalitetnih proteina, koje unosimo konzumacijom mesa, ribe, mlečnih proizvoda, voća, povrća i žitarica kao izvora minerala, vitamina i vlakana od presudnog je značaja za dobro zdravlje.

U slučajevima ozbiljnog manjka cinka, zbog loše ishrane ili određenih probavnih smetnji, potrebno je razmisliti o češćem unosu hrane bogate cinkom.