in

DA LI IMATE AKNE PO TELU ILI VAM KOSA DRASTIČNO OPADA? Ovaj proizvod koji svakodnevno koristimo u higijeni može biti glavni krivac!

Kada je higijena u pitanju većina bi se složila da jedino tu nema preterivanja i da je čistoća u svakom smislu i više nego neophodna. U javnosti imamo priliku da osetimo jake mirise ljudi koji se retko kupaju, zapuštene izglede i zamašćenu kosu što svakako nije lepo za oko.

Ipak, kada bi vam neko rekao da ne treba da preterujete sa nekim kozmetičkim proizvodom odnosno proizvodom za higijenu, verovatno biste ostali u čudu, jer brinuti o sebi nikada nije previše.

shutterstock.com

Higijena je izuzetno važna a većina žena posebnu pažnju posvećuju higijeni kose

Ako je suditi po objavi koju je podelila na TikToku mlada doktorka medicine koja objavljuje pod nalogom Dr.mehss, čini se da nekad treba usporiti sa određenim proizvodima jer mogu izazvati i negativne posledice po naše zdravlje.

Kako doktorka navodi, važno je biti posebno oprezan sa šamponom za kosu. Iako je ovaj proizvod dizajniran da očisti teme kose i kože od nečistoća, preterano korišćenje može oštetitit kosu i dovesti i do njenog prekomernog opadanja. Budući da šamponi otklanjaju važna ulja sa skalpa tokom pranja kose, oni mogu ostaviti kosu i kožu izuzetno suvim što može dovesti do negativnih efekata.

Ako do sada niste primećivali da imate akne, posebno po telu i male izbočine nalik kvrgama, kako dr Mehs tvrdi mogući uzrok je preterano korišćenje šampona. Balzami i drugi proizvodi za negu kose mogu izazvati suptilne izbočine koje ne možete videti golim okom ali ih svakako možete osetiti. Mnogi su se složili sa doktorkinom tvrdnjom dok su neki rekli da ne vide drugo rešenje kada je pranje kose neophodno.

 

– Radim sve pogrešno u životu. 

– Gledajući ovako, ja ne znam kako da živim..

– Ili hemikalije u šamponu čine kosu takvom?

– Nekada je voda jednostavno ta koja uništava skalp i kosu i sve ostalo.

– Zbog toga ja imam akne po vratu i na leđima.. – bili su neki od komentara.

Mnogi su komentarisali da imaju ove probleme čak i onda kada šampon ne koriste tako često. Ipak većina je rekla kako je doktorka u pravu i da najverovatnije određeni sastojci iz tog proizvoda prouzrokuju negativne posledice.

Mnogi stručnjaci zbog toga savetuju izbegavanje agresivnih šampona koliko god vam je kosa jaka jer sadrže određene sastojke poput sulfata i parabane koja isušuju kosu zbog čega ona gubi na kvalitetu. Nažalost, većina šampona koji se danas nude na tržištu za različite tipove kose i stilizovanje, imaju upravo ove hemijske supstance u sebi.

BONUS VIDEO:Autorska prava Republika.rs / Tekst / Slika / Video /