in

DA LI ĆETE SE PREHLADITI AKO IZAĐETE NAPOLJE MOKRE KOSE? Lekari su sve objasnili DO DETALJA, dobro OBRATITE PAŽNJU!

Prehlada, Foto: Profimedia

Da li su i vama mame branile da izlazite napolje s mokrom kosom jer je to siguran način da se prehladite? Generacije i generacije su odrasle na ovom uverenju, ali da li u tome ima istine? Lekari su dali objašnjenje za neke teorije kojima nas uče od detinjstva…

Ako izađem napolje s mokrom kosom, prehladiću se

Ovo je samo donekle tačno, ističu stručnjaci i objašnjavaju šta se dešava u telu. Ako izađete napolje sa mokrom kosom, verovatno će vam biri mnogo hladnije, što će dodatno opteretiti vaš imuni sistem. To ipak ne znači nužno da ćete se prehladiti. Kada je imunitet “opterećen”, mikrobi koji su već prisutni u vašem telu imaju priliku da se “razmnože”. Tako da se svakako preporučuje da se utoplite i tako odbranite od prehlada u zimskom periodu.

Mlečni proizvodi pogoršavaju prehladu

Konzumiranje mlečnih proizvoda tokom prehlade može da ima dvostruki efekat. Ispijanje mleka uticaće na zgušnjavanje sluzi i učiniće da teže dišete, ali ovo svakako ne utiče na to da telo proizvodi više sluzi. lekari, pak, često preporučuju unos mleka i mlečnih proizvoda prilikom bolesti jer su obično visokokalorični i mogu da nadoknade negativne efekte gubitka apetita.

Ako nemam temperaturu, nisam zarazan

I prehlada i grip su veoma zarazni, a visoka temperatura nema apsolutno nikakve veze sa prenošenjem infekcije na druge ljude. Koliko ste zarazni zavisi od više faktora. Većina zdravih odraslih osoba može da zarazi druge virusom gripa jedan dan pre pojave simptoma i pet dana nakon toga, sa ili bez temperature, ističu stručnjaci iz Centra za zarazne bolesti. Deca sa oslabljenim imunitetom mogu da budu zarazna duže od nedelju dana.

(Espreso/Mondo)