in

Čudesan ČAJ koji ČISTI organizam: Smatra se za jedan od NAJBOLJIH prirodnih diuretika

Čudesan ČAJ koji ČISTI organizam: Smatra se za jedan od NAJBOLJIH prirodnih diuretika

Bela breza (lat. Betula pendula) je drvo koje je u narodu veoma cenjeno zbog lepote i gracioznosti, kao i zbog lekovitih svojstava. Breza je bila veoma važno drvo za stare Slovene i Kelte. Pripisivali su mu magična svojstva i verovali da tera zle duhove, zbog čega su se od njegovog drveta pravile kolevke za novorođenčad.

Lekovita svojstva kriju se u kori, pupoljcima, listovima koji se suše na suncu, pa čak i u prirodnim sokovima ovog drveta. Breza sadrži mnoge kiseline, flavonoide, a takođe i betulinol, tanine, sapune.

Prstohvat pupoljaka i listova jednostavno se prelije šoljom vrele vode i zatim popije. Ovako dobijen čaj pokazao se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.

Spoljna upotreba breze. Čaj od brezove kore može se koristiti za dezinfekciju i lečenje jer ima antiseptička i antiperspirantna svojstva. Stavite jednu kašiku osušene brezove kore u šolju vode i ostavite da odstoji 20 minuta. Isperite ranu ovom vodom i koristite je kao oblog.

Breza je gorka i, kao i slične biljke, deluje kao stimulans digestivnog sistema. Veoma bogat mineralima, aminokiselinama i vrednim elementima u tragovima, doprinosi neutralisanju negativnih posledica neaktivnog načina života, hroničnog stresa ili neuravnotežene ishrane i na taj način utiče na povećanje vitalne energije.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO