in

Bolje od svežeg? Stručnjaci otkrivaju da li je voće iz konzerve zdravo, na ovo treba obratiti pažnju

Da li ste se ikada zapitali da li je posezanje za konzervom breskve ili ananasa dobar izbor za vaše zdravlje?

Ovde možete saznati o zdravstvenim prednostima konzerviranog voća, ali i uobičajenim zabludama, a mi ćemo vam pružiti praktične savete za uključivanje konzerviranog voća u zdravu ishranu.

„Stalno čujemo: „Sveže je najbolje“, ali konzervirano voće može biti jednako hranljivo“, kaže Čelsi LeBlank, vlasnica kompanije ,,Chelsea LeBlanc Nutrition” u Nešvilu u Tenesiju.

Konzervirano voće obezbeđuje ugljene hidrate za energiju, vlakna za varenje i vitamine i minerale koji nas održavaju zdravim.

Shutterstock

 

Da li ste znali da se konzervirano voće bere u vrhunskoj zrelosti, a zatim se konzervira u roku od nekoliko sati? Ovo pomaže da se osigura da zadrže svoju vrhunsku ishranu i ukus kad god ste spremni da uživate u njima. Pošto su upakovane na vrhuncu svežine, možete nastaviti da jedete te sočne letnje breskve tokom cele godine!

Baš kao i sveže i smrznuto voće, konzervirano voće je odličan izvor esencijalnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali. Prema krovnom pregledu iz 2019. objavljenom u Međunarodnom časopisu za nauku o hrani i ishrani, voće i povrće podržavaju naše ukupno zdravlje i pomažu u smanjenju rizika od određenih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti i rak.

LeBlank čak ukazuje na nedavnu recenziju iz 2020. objavljenu u Nutrients koja je otkrila da povećanje unosa voća i povrća (uključujući voće u konzervi) može promovisati bolje mentalno zdravlje.

Studija je pokazala da veliki unos ovih proizvoda može podstaći veći optimizam, manje stresa i manje simptoma depresije. Međutim, pošto su studije u ovom pregledu koristile različite metode, poređenje njihovih rezultata nije uvek jednostavno i potrebno je više istraživanja da bi se razjasnila veza. 

 

Bonus video: