in

Bezalkoholno piće ga je UBILO: Preminuo dečak (13) iz Zagreba zbog NAPITKA koji SVI konzumiraju, lekari objašnjavaju ZAŠTO se to dešava

Bezalkoholno piće ga je UBILO: Preminuo dečak (13) iz Zagreba zbog NAPITKA koji SVI konzumiraju, lekari objašnjavaju ZAŠTO se to dešava

 

Kako je saopšteno, dečak (13) iz Zagreba letos je preminuo nakon ispijanja energetskog pića. Na veliku žalost, lekari na zagrebačkom Rebru nisu uspeli da mu spasu mladi život.

Roditelji njegovih prijatelja još su u šoku zbog ove tragedije koja se dogodila pre desetak dana.

Posle bioskopa, dečaci su se vratili u svoj kraj, gde su se utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju, a tinejdžer se samo u jednom trenutku srušio, piše Večernji.hr.

Kako je tekla cela drama najbolje pokazuje reakcija lekara koji su dečaka iznova i iznova reanimirali.

Kako energetsko piće može da ubije

Lekarka Lea Polak objasnila je na Dnevniku zašto su takva piće štetna za decu.

Najveći je problem, kaže Polak, reklamiranje takvih pića.

– Te reklame se prikazuju kao crtaći i nešto što je prihvatljivo deci. Deca ne razumeju da je to opasno i da konzumacijom tih napitaka mogu dovesti u opasnost svoje zdravlje. Veliki je problem i kofeina, šećera i meteosantina, budući da proizvođači ubacuju unutra i vitamine B skupine kako bi mogli na te proizvode staviti zdravstvene tvrdnje – pojašnjava Polak.

– Roditelji moraju biti upoznati s time da konzumacija energetskih napitaka zbog količine kofeina, koji je dopušten maksimalno tri grama po kilogramu telesne mase deteta, može kobno uticati na organizam deteta, budući da kofein na neki način podiže organizam deteta, a taurini, koji se nalaze u takvim napitcima, jako brzo spuštaju svu energiju i dovode do kolapsa – zaključila je dr. Lea Polak za Večernji.hr.