in

Ako u kutijama od sladoleda čuvate hranu odmah prestanite: Evo kako namirnice reaguju na plastičnu ambalažu

Posle porodičnog ručka, neke proslave ili slave, domaćice imaju običaj da višak hrane skladište u obične plastične kutije, poput onih za sladoled. I to je s jedne strane u redu, jer na taj način se ne baca hrana i čuva životna sredina. Međutim, može da se javi drugi problem i to zdravstvene prirode. 

Sindikati potrošača širom sveta upozoravaju kako je bolje izbegavati takve jednokratne plastične posude, piše Jutarnji.hr. One, kako kažu, nisu prikladne za ponovno korišćenje, ali ni za zamrzavanje, podgrejavanje u mikrotalasnoj, pa čak ni za čuvanje. Ali zašto?

Ističu kako je jednokratna ambalaža namenjena za određenu hranu i za jednokratnu upotrebu. To znači da je ambalaža svakako ispitana za svoju specifičnu upotrebu, tako da su zakonski propisi o ispravnosti hrane u tom smislu usklađeni, ali za sve preko toga načelno postoji zdravstveni rizik. To je zato što nije sva plastika jednaka, dok hrana takođe ima različita svojstva koja različito reaguju na korišćeni materijal za pakovanje. Ponovnom upotrebom kutije, iz plastike mogu da se odvoje štetne materije za zdravlje i putem hrane da uđu u telo. U pitanju je mikroplastika koja je više puta pronađena u čovekovom organizmu. Kutija za sladoled u ovom je slučaju samo primer.

Ukoliko je kutija namenjena prodaji sladoleda bez masnoća, to ne znači da je pogodna za masne i tople namirnice. Takođe, pakovanja za jednokratnu upotrebu nisu dizajnirana da izdrže pranje ili čak stavljanje u mašinu za pranje sudova bez oštećenja. Rizik od unošenja mikroplastike u organizam nije isključen. Mikroplastika je svuda oko nas iako je ne vidimo. Pre samo dve godine holandski naučnici prvi put su otkrili čestice mikroplastike u ljudskoj krvi!

Zato je važno da budemo savesni prilikom upotrebe različitih proizvoda od plastike, da izbegavamo plastične flašice i radije se odlučujemo za staklene ili od recikliranog aluminijuma. Plastika je jedan od najvećih zagađivača prirode, ali i našeg zdravlja, zato je njena reciklaža od velike važnosti za zaštitu životne sredine i čoveka. U ovom slučaju, plastične kutije od sladoleda, kao i njima slične, uvek možete da reciklirate ili redizajnirate i upotrebite za nešto drugo, kao na primer, ukrasnu kutiju za odlaganje sitnica i potrepština.