in

Ako primetite ovu PROMENU odmah se javite lekaru: Evo šta nokti govore o vašem zdravlju

Ako primetite ovu PROMENU odmah se javite lekaru: Evo šta nokti govore o vašem zdravlju

Od francuskog manikira, do raznih nijansi boja i izrade umetničkih dela na noktima, sve je to nešto što današnje žene rado koriste. Pored svih tih boja koje prekrivaju nokte, verovatno retko obratimo pažnju na naše prirodne nokte, a trebalo bi.

Promena u boji ili teksturi može biti znak oboljenja pluća, srca ili nervnog sistema. Bolest je lakše izlečiti ako je primetite na vreme. Vaši nokti nisu samo ukras na rukama. Oni su blisko povezani sa sistemima celog vašeg tela.

Evo koji to znaci ukazuju na moguće zdravstvene probleme.

Bele promene na noktima

Zdravi nokti trebalo bi da budud ružičasti, što znači da su snabdeveni krvlju i kiseonikom, a promene na noktima mogu ukazivati na veće probleme sa zdravljem i ishranom. Izrazito beli nokti mogu ukazivati na anemiju, bolesti jetre i probleme sa srcem.

Žuti nokti

Odjednom su se na noktima pojavile žute i smeđe fleke. Ako ste pušač, ove fleke se javljaju zbog nikotina. Sindrom žutog nokta označava i stanje kad dolazi do njihovog zadebljenja. Mogu biti uzrokovani poremećajem limfne drenaže, reumatoidnog artritisa, a mogu biti i simptom malignih bolesti, imunodeficijencije i problema sa disajnim putevima.

Lomljivi nokti

Nokti koji brzo pucaju i lako se lome otkrivaju probleme sa štitnom žlezdom. Ova žlezda kontroliše metabolizam, rast i energiju što znači da se čak i najmanje nepravilnosti u radu vide na noktima i kosi.

Plavi nokti

Plavičasti nokti posledica su lošeg dotoka kiseonika, što znači da ukazuju na probleme s disajnim putevima. Mogu biti znak emfizema, ali i problema sa srcem.

Tamne linije i udubljenja na noktima

Tačkasta udubljenja, odnosno rupičasti nokti, mogu biti posledica psorijaze, kao i drugih autoimunih bolesti. Poprečne reljefne linije na noktima se nazivaju Beau-ove linije, a do njih dolazi zbog nemogućnosti normalnog rasta nokta. Osim što linije mogu biti uzrokovane Rajnaudovim sindromom, pojavljuju se i kod osoba koje su nedavno imale srčani udar. Nokti bi trebalo da budu blago ispupčeni, ali ako su udubljeni poput kašike, to može ukazivati na nedostatak gvožđa. Ako je deo nokta udubljen, a deo ispupčen, takav oblik može biti posledica problema s plućima i bronhijama.

Savijeni nokti

Okrugli nokti savijeni prema dole ukazuju na probleme s plućima, probavom i jetrom, ali i na bolesti srca. Ali, ponekad je takav oblik noktiju nasledan i nema veze s bolestima.

BONUS VIDEO