in

Ako ovo radite, kao da ne uzimate terapiju: 6 lekova, koji gube efekat ako pijete kafu

Gotovo da nema osobe koja jutro ne počinje kafom, a oni koji uzimaju neku redovnu terapiju, ne razmišljaju peviše da li je u redu da i lekove popiju sa ovim napitkom. Doktori kažu da je to izizetno loša opcija i da dovodi u rizik od ozbiljnih neželjenih efekata.

Kafa ima značajan uticaj na apsorpciju, distribuciju, metabolizam i izlučivanje mnogih lekova. Zbog toga lekovi nikako ne smeju da se kombonuju sa ovim napitkom, jer postoji veliki od neželjene interakcije.

Konkretno, kafa može da pojača ili ometa apsorpciju nekih lekova, što će se svakako negativno odraziti na zdravlje osobe koja je na terapiji i neohodna joj je propisana doza određenog leka.

Ovo se posebno odnosi na lekove za štitnu žlezdu koje treba da se uzimaju na prazan stomak. U ovom slučaju, napitak pojačava apsorpciju leka.

Takođe, nikako se ne preporučuje da pijete lekove za osteoporozu uz kafu, jer tako ćete smanjiti njihovu efikasnost. Isto tako, lekovi protiv gastritisa najbolje deluju ako se uzimaju ujutru pre doručka. A pošto kafa sadrži kiselinu, može da pogorša problem refluksa kiseline, zbog čega zapravo i pijete lekove.

Kafa ima tu sposobnost da isključi hormon koji stimuliše zadržavanje vode, zbog čega kažemo da ima diuretsko dejstvo. Logično je zaključiti da kafa pojačava dejstvo diuretika koje uzimamo, na primer, kod problema sa oticanjem. Kombinovanje lekova za visoki krvni pritisak sa kafom takođe pojačava diuretski efekat.

Na još jednu vrstu lekova treba obratiti pažnju, a to su oni protiv prehlade jer su svojevrsni stimulansi. U kombinaciji sa kafom mogu dovesti do ozbiljne nesanice.