7 ZNAKOVA DA IMATE UPALU PROSTATE! Mnogi muškarci ih i dalje ignorišu

Prostata, Foto: Pritnscreen

Prostata je žlezda sa spoljnim lučenjem i ima je kod svakog čoveka. Nalazi se u maloj karlici, ispod bešike i odmah pored završnog dela debelog creva (rektuma).

Akutni prostatitis je upala prostate koju će tokom života imati 5 do 10 procenata muškaraca i, za razliku od drugih problema sa ovom žlezdom, češće pogađa mlade ljude i muškarce u ranoj odrasloj dobi. Prostatitis je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Upale prostate prate sledeći simptomi:

jaki bolovi u donjem delu stomaka
jak bol i osećaj težine u testisima
bolovi u penisu i prilikom mokrenja
visoka telesna temperatura
vrlo česta potreba za mokrenjem
tragovi krvi u spermi
problemi sa erekcijom

U slučaju sumnje na akutni prostatitis, digitalni rektalni pregled pokazaće da je izuzetno bolan na dodir, topao i ponekad „močvarne“ konzistencije. Važno je započeti lečenje što je pre moguće, jer to smanjuje rizik od upale koja postaje hronična i utiče na plodnost muškaraca. Čest uzrok upale su bakterije, a lečenje se uspešno sprovodi antibioticima. Generalno, u terapiji se koriste uroantiseptici, antimikrobna terapija, alfa-blokatori i antiinflamatorni lekovi. Sindrom prostatitisa postaje hroničan ako simptomi traju duže od tri meseca. U nekim slučajevima simptomi se pojavljuju i nestaju sami od sebe. Sindrom hroničnog prostatitisa ili sindrom hroničnog bola u karlici nije teška bolest, ali je dugotrajan, sa periodima pogoršanja i poboljšanja, neprijatan i sigurno utiče na kvalitet života.

Što može pomoći održavanju prostate u zdravom stanju

Iako se problemi sa prostatom često smatraju prirodnim pratiocima starenja, to nikako ne mora biti neprijatno i bolno. Redovni pregledi su neophodni u prevenciji, a evo šta još može pomoći:

• Dijeta bogata zdravim mastima kao što je maslinovo ulje i zasnovana na mnogim voćem i povrćem može smanjiti rizik od razvoja benignog povećanja i upale prostate.

• Kao prevencija prostatitisa preporučuje se dobra i redovna intimna higijena.

• Redovni pregledi prostate posle 40. godine.

• Prema Američkom društvu za rak, rak prostate je teško sprečiti, jer nije poznato šta ga uzrokuje. Kao i kod drugih bolesti prostate, zdrav način života i dijeta bogata voćem i povrćem su opšta preporuka.

• Istražen je efekat selena u prevenciji karcinoma prostate, ali bez realnih rezultata. Vitamin E, paradajz, takođe se preporučuje jer sadrži antioksidant likopen, koji značajno poboljšava zdravlje i koji se u laboratorijskim testovima pokazao kao dobar inhibitor rasta ćelija tumora. U meniju svakako treba uvrstiti riblje ulje, beta-karoten, koji je bogat šargarepom i drugim crvenim i narandžastim voćem, beli luk, povrće tamnozelenog kupusa i crni pasulj.

• Može se preporučiti jedna do dve čaše crnog vina dnevno.

Bonus video:

03:11

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

ESPRESO NA LICU MESTA: OTIŠLI SMO NA SMETLIŠTE U STUDENJAKU KOJE SU NAPRAVILI KORONA-STUDENTI!

(Espreso/Zdravlje.hr)