in

3 NAČINA DA POBOLJŠATE IMUNITET U JESEN: Nutricionisti savetuju

Voće, ilustracija, Foto: Youtube/Printscreen/Steven Heap

Od presudne važnosti za dobro stanje organizma je način života koji vodimo: da li dovoljno i kvalitetno spavamo, jesmo li fizički aktivni, koliko odolevamo stresu i, naravno, kvalitet namirnica koje unosimo u organizam. Nutricionisti savetuju da se pridržavamo ova tri pravila kako bismo imali jak imunitet.

Unosite manje šećera

Lekari tvrde da je prekomeran unos šećera uvek štetan, a posebno onda kada je sezona virusa i prehlada. Činjenica je da šećer negativno utiče na ravnotežu crevne mikroflore – ona ​​je jedna od važnih prepreka prodiranju virusa i štetnih bakterija u organizam.

Unosite što više povrća

Doktori savetuju unos svežeg povrća: vitamin A, koji se nalazi u slatkom krompiru, šargarepi, pomaže belim krvnim zrncima da se bore protiv infekcija. Prednost treba dati povrću koje ne sadrži skrob: zelenoj salati, tikvicama, boraniji…. Ove namirnice su bogate vlaknima koja pomažu u održavanju zdravog imuniteta. Karfiol i kelj su takođe veoma važni u borbi protiv virusa.

Krompir
foto: Youtube / Cookist Wow

Jedite jabuke svakog dana

Među namirnicama koje mogu ojačati imunološki sistem na jesen, lekari izdvajaju jabuke jer sadrže antioksidans kvercetin, koji pomaže u borbi protiv virusa i bakterija. Istraživanja su pokazala da kvercetin sadrži antiupalna, antialergijska, antivirusna, antikancerogena i antireumatska svojstva. Njegovo delovanje se sve više istražuje u kontekstu prevencije, ali i kao dodatna terapija u lečenju brojnih bolesti, poput dijabetesa, lupusa i raznih oblika kancera.

Jabuke
foto: Beta/Dragan Gojić

Bonus video:

MARKO ŽIVIĆ IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Kolege se opraštaju od glumca

03:56

MARKO ŽIVIĆ IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Kolege se opraštaju od glumca

(Espreso/Lepa i Srećna)