in

1 PROBLEM KOJI SVI IMAMO UNIŠTAVA IMUNITET! Izaziva hronične upale i “priziva” bolesti

Imunitet, Foto: Profimedia

Evo kako stres utiče na imunitet – ima dva dejstva, ali rešenje problema postoji!

Znate li koje su najgore navike za imunitet? Nisu sve vezane za ishranu, već i naš način života, ponekad i za probleme s kojima se suočavamo.

Stručnjaci kažu da stres izaziva dve vrste reakcije u organizmu, i nijedna nije dobra a obe imaju veze sa imunim sistemom!

Stres zbog konkretnog događaja – doživeli ste neku neprijatnost, strahujete od nečega što će se dogoditi, imate problem na poslu, u vezi… Najpre će ovo izazvati pravilnu reakciju imunog sistema, odbrambeni mehanizmi će se “upaliti” i telo će se spremiti za borbu kao da očekuje da se razbolite. Ali onda će izazvati upale koje su veliki neprijatelj imuniteta!

Hronični stres daleko je opasniji, dugoročna izloženost ovom stanju povećava rizik od bolesti. Imuni sistem najpre je podigao odbranu, potom shvatio da ne može da pomogne i rezultat su upale koje dugoročno škode celom organizmu. Ljudi koji su izloženi hroničnom stresu imaju veće šanse da dobiju sezonske infekcije od onih koji nemaju takav problem.

Ne možemo da utičemo na probleme, ali možemo na način na koji ćemo ih doživeti i odreagovati. Zato probajte da smanjite stres, učinićete veliku uslugu svom imunitetu.

Bonus video:

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso)