in

Zavirili smo u najneobičniju kuću na Jadranskom moru

Spolja izgleda kao obična kocka, a unutra – čudo!

Sve su popularniji objekti manjih veličina, minimalističkog i modernističkog dizajna, a pravi primer jednog takvog minimalističnog raja jeste kuća KNL, koju potpisuju Kata Marunica, Nenad Ravnić, Filip Vidović i Sara Vulić iz zagrebačkog studija NFO.

Kuća KNL nalazi se u Istri, u blizini Poreča, a smeštena je u mirnoj zelenoj oazi, okružena šumom.

Foto: Bosnić/Dorotić

Zadatak je bio sagraditi kuću za odmor sa 4 spavaće sobe sa svojim kupatilima, kao i prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom, te ostvariti snažnu i direktnu vezu između kuće i dvorišta, unutrašnjih prostorija i okolne prirode.

Parcela se nalazi na terenu sa blagim nagibom sa kojeg se pruža pogled na šumu. S ciljem maksimalnog uklapanja novog volumena u okolinu, prizemlje je s ulazne strane „utonulo“ u teren, dok se s druge, dvorišne strane, kuća otvara prema bazenu i velikom travnjaku.

Foto: Bosnić/Dorotić

S ulične strane kuća izgleda kao obična bela kocka s fokusom na ulaznoj tački do koje se dolazi mostićem preko zelene površine.

„Kako se približavate kući otvaraju se dodatni prostorni osećaji, spoljno stepenište i ‘tunel’ koji prolazi ispod prvog sprata te prozorsko ‘svetlo’ prema kuhinji“, rekli su nam iz zagrebačkog studija.

Foto: Bosnić/Dorotić

Prolaskom kroz „tunel“ izlazite direktno na dvorišnu stranu u natkriveni prostor i prostor za sunčanje uz bazen.

Prizemlje je otvoreno prema šumi, a stambeni prostori su uklopljeni u krajolik kroz terasu s roštiljem i bazenom.

Foto: Bosnić/Dorotić

Centralna tema dnevnog boravka je stepenište koja je vezano za konstruktivni „V“ stub od natur betona koji je zadržan i na plafonu kuhinje i trpezarije. Podovi su od terazzo pločica, te se protežu i na spoljašnju terasu. S druge strane, bazen je obložen nešto tamnijim tonom istih pločica, a sve kako bi se postigao utisak veće dubine.

Foto: Bosnić/Dorotić

„Kada je posmatrate sa ulične strane, kuća je jednostavni beli kubus postavljen na podlogu sačinjenu od terena i kamenih zidova. Podnožje je grubo s kamenim zidovima koji blago ograđuju spoljni prostor kako bi se osigurala izolacija s pogledom prema dvorišnom travnjaku i okolnoj šumi,“ navode arhitekte za naš portal.

Foto: Bosnić/Dorotić

Kocka je pojednostavljena, glatka i bela, zatvorena, sa svim otvorima smeštenim u tamnim balkonskim nišama.

Foto: Bosnić/Dorotić

Vrt je svedenog oblikovanja, gotovo minimalistički. Otvoreni travnjak pruža se u dubinu parcele i u kontrastu je sa šumom koja ga okružuje. Plac je ograđen u fizičkom, ali ne i u vizuelnom smislu, a posebna pažnja je posvećenja uređenju i oblikovanju prednjeg dvorišta sa pristupnim platoom i parkingom.

Foto: Bosnić/Dorotić

Opremu zadnjeg dvorišta čine bazen, popločana terasa, roštilj na otvorenom i kamenje grupisano po ugledu na zen bašte. Oblikovanje partera je nepravilno, sa puno oštrih i izlomljenih linija, a koji svoj pandan pronalaze i u tretmanu enterijera.

Foto: Bosnić/Dorotić

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram