in

Zašto je HTEO da njegova MAJKA pati? Evo kakve promene stvara odsustvo MAJKE po mišljenju psihologa

Zašto je HTEO da njegova MAJKA pati? Evo kakve promene stvara odsustvo MAJKE po mišljenju psihologa

Prilikom hapšenja sam maloletni dečak koji je pucao na školske drugare je izjavio da je psihopata, dok je uživanje u tuđem bolu jedan od simptoma psihopatije, tvrde naučnici.

Kada je K.K. (14) priveden i ispitan od strane socijalnih radnika je stigla informacija kako je on rekao da je time “hteo da pate majke njegovih ubijenih drugara, ali i njegova mama. Tu patnju, kao i krike uplašene i ranjene dece je video kao neku vrstu kompenzacije za svoju duševnu bol”, preneo je Kurir.

Ova stravična ispovest nas sve tera da se zapitamo koliki je uticaj roditelja, posebno majke na razvoj dečaka?

Poznati nemački psihoterapeut Bert Helinger tvrdi da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost deteta, više od bilo koje druge osobe iz okruženja. On je detaljno objasnio zašto je odnos sa majkom važan i kako on utiče na nas tokom celog našeg života.

“Za mnoge, odnos sa majkom ostaje trnovit tokom života i nažalost mnogi ne shvataju da je lep odnos prema majci osnova njihovog uspeha, bilo da se radi o poslu ili odnosima sa drugim ljudima. Nezahvalnost i loše ophođenje prema majci može ostaviti loše posledice po nas.

Kada u svojim srcima izgradimo ljubav i mir sa svojom majkom tada dobijamo obilje života. Iako sam i ja shvatio koliko je dobar odnos sa majkom važan nisam uspeo uvek uspostaviti harmoniju sa njom. Ali nije bitno kakvu majku neko ima, mnoge stvari zavise od deteta.

Vaš pristup prema njoj, vaša osećanja koja joj upućujete, odbijanje ili negodovanje – to su sve izgovori da ne prihvatite vašu majku takvu kakva jeste i opravdate loš odnos sa njom. Dok god dete odbija svoju majku, ono odbija i život, profesiju i uspeh.

Kada se dete lepo ophodi prema majci i uživa sa njom tada mu to isto život uzvraća. Ako sa zadovoljstvom prihvatamo ono što nam majka daje tada će nam i život uzvratiti istom merom. Onaj ko se ponaša odbojno prema majci ponaša se odbojno i prema životu i sreći.

I na kraju, kada se vaša majka udalji od vas, zbog vaše rezervisanosti i odbojnosti – tada se i sreća i uspeh udaljuju od vas. Svako dugotrajno odsustvo od majke stvara duboke promene u nama i našem ponašanju,” tvrdi psihoterapeut Bert Helinger.

BONUS VIDEO