in

Zašto bebe u Skandinaviji spavaju napolju

Na snimcima koje dele roditelji, bebe su ušuškane u toplim kolicima i spavaju ispred kafića i u parkovima. Drugi održavaju hladnije dečije sobe otvaranjem prozora ili uključivanjem klima uređaja.

Ova praksa je prilično uobičajena u nordijskim zemljama i stara je više od 100 godina. Tačnije, počeo je da se praktikuje nakon što je epidemija tuberkuloze, koja je zahvatila Island početkom 20. veka, pogoršana lošom ventilacijom stambenih zgrada.

1926. godine, islandski lekar Dejvid Torštajnson objavio je edukativnu knjigu u kojoj je tvrdio da roditelji treba da puste svoju decu da spavaju napolju u svojim kolicima kako bi dobili svež vazduh, čak i po hladnom vremenu, kako bi ojačali njihov imuni sistem, prenosi Klix.ba.

 

 

Tradicija se prenosi s generacije na generaciju, a uobičajeno je videti kolica sa spavajućim bebama ostavljena ispred kuća, stanova, pa čak i lokalnih preduzeća u zemljama poput Norveške, Danske i Islanda.

Jedna američka majka koja živi u Danskoj objasnila je: „Danska praksa da bebe spavaju napolju u kolicima nije samo kulturna norma, već čak i preporučena od strane babica i medicinskih sestara.

Shutterstock

 

Kažu da svež vazduh održava zdravlje beba i pomaže im da bolje spavaju, a dremanje u kolicima na otvorenom se praktikuje po svim vremenskim uslovima. 

“Uobičajeno je ostaviti bebu da drijema napolju dok idete u kupovinu ili sedite u kafiću. Roditelji uvek budno drže na oku ili imaju bebi monitor u kolicima. Bebe se ne kidnapuju jer niko ne želi da odgovara za tuđe dete. , posebno kada zdravstveni sistem čini sve što može da pomogne svima koji žele da imaju svoju bebu po malo ili besplatno“, navela je ona.

 

 

Decenijama istraživanja povezuju izlaganje hladnoći sa bezbroj prednosti, uključujući jačanje imunološkog sistema, dok je finska studija iz 2008. otkrila da deca „dremaju duže napolju u poređenju sa spavanjem u zatvorenom”.

Međutim, postoji rizik od hipotermije u hladnom vremenu; stručnjaci kažu da je ključno da deca budu dobro obučena i umotana u tople slojeve kada su napolju.

„Temperatura beba može pasti četiri puta brže od odraslih i mogu postati hipotermične“, upozorila je pedijatar Dženifer Šu.

 

Bonus video: