in

“Više nije primat da deca budu DRUGOVI”: Kriminolog o tragediji na Vračaru, tvrdi da je ovo efekat “ekspres lonca”

“Više nije primat da deca budu DRUGOVI”: Kriminolog o tragediji na Vračaru, tvrdi da je ovo efekat “ekspres lonca”

– To su slike koje smo gledali u SAD, što je tamo svakodnevica. O tome će mnogo bolje govoriti psiholozi i psihijatri, to je takozvani efekat „ekspres lonca“. Ako su zaista tačni podaci da je dečak godinama bio isključivan iz društva ili na neki način trpeo „buling“, to je lekcija koju ćemo naučiti iz ovoga, da u budućnosti radimo na sistemu vrednosti i onome što nam je zaista bitno – rekla je kriminolog dr Ivana Stevanović.

– Meni je zapanjujuća činjenica da je dečaku bilo tako lako dostupno oružje, kao i način na koji je on došao do njega, ušetao u školu sa pištoljem sa ne znam ni ja koliko metaka i uradio ovo u dvorištu škole i učionicama – dodala je. 

FOTO/Tanjug

 

 

Naglasila je da su i pre 20 ili 30 godina postojali razni slučajevi gde su maloletnici i dobri učenici, poslušni, činili teška krivična dela.

– O tome govori efekat „ekspres lonca“, ta deca su ubijala članove porodice zbog neke zabrane ili loše ocene. Ovo je nešto što se nikada nije desilo u Srbiji, ali ne mogu da tvrdim da se neće ponovo dogoditi. Živimo u vremenu koje je potpuno drugačije, nažalost u vremenu savremene tehnologije koje su nam pored dobrih stvari donele i neke jako loše. Naša deca trpe veliki pritisak i od strane vršnjaka i od svojih roditelja, od očekivanja. Kao da su zaboravili da budu drugarice i drugovi – kazala je dr Stevanović na televiziji “K1”.

– Nažalost, više nije primat da deca budu drugovi. Moramo kao društvo i kao država da se vratimo korak unazad. Radi se o školi koja važi za jednu od elitnih škola u Beogradu. Da li smo dovoljno radili sa tom decom da budu drugovi i drugarice? Ne želim da okrivljujem nikoga u ovom trenutku, ali moramo da postavimo pitanje šta roditelji očekuju od svoje dece. Hiljade pokušaja je bilo da se zabrane mobilni telefoni u školama, a roditelji su bili protiv. Plašim se da ovo nije prvi i poslednji slučaj i da ćemo se sa ovim u budućnosti suočavati – kazala je dr Ivana Stevanović, direktorka Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja.