in

Vaš partner je izgubio želju za INTIMNIM odnosima? Psiholog savetuje kako da vratite STRAST u bračni ŽIVOT

Vaš partner je izgubio želju za INTIMNIM odnosima? Psiholog savetuje kako da vratite STRAST u bračni ŽIVOT

Pod navalom seksualno emancipovanih žena, opterećeni predrasudom da moraju biti Kazanove, mnogi muškarci imaju problem s postizanjem erekcije. Ekonomska kriza, stres i porodične nesuglasice samo dodatno otežavaju situaciju. Istraživanje koje je sprovela kompanija „Bajer Šering farma“ pokazalo je da svaki treći muškarac u Srbiji starosti od 35 do 65 godina barem jednom u toku prošle godine imao problem s impotencijom.

Ana Knežević, psiholog, kaže da su razlozi za nastanak ovog problema ili organski ili psihogeni. Ako je u određenim situacijama, tokom masturbacije ili u snu, erekcija moguća, isključuje se organski uzrok i impotencija je tada psihogenog porekla.

– Muškarce hranjene mitom o velikom ljubavniku brinu dimenzije polnog organa, strah od prerane ejakulacije i mogućnosti da neće zadovoljiti partnerku… Ako se tome dodaju finansijski problemi i stres, javlja se strah od neuspeha, on lako prelazi u nemoć, koja ih opterećuje, a život im pretvara u noćnu moru.

PREDRASUDE I STRAHOVI

Predrasude i strahovi muškarcima najviše zagorčavaju život i ograničavaju uživanje u seksu. Ana Knežević izdvojila je one najtipičnije o kojima valja otvoreno porazgovarati s partnerom.

* Malim penisom ne može da zadovolji ženu.

– Ženski orgazam najviše zavisi od stimulacije klitorisa, pa su ljubavne poze i pokreti muškarca mnogo važniji od dužine polnog organa.

* Masturbacija kvari seksualni odnos

– Ovom tvrdokornom predrasudom muškarce plaše još dok su dečaci, a sve s ciljem da ih spreče da spoznaju vlastitu seksualnost.

* Pravi muškarci vode ljubav nekoliko puta dnevno

– Tvrdnja da se seksualna moć meri brojem polnih odnosa notorna je glupost. Najmanje je važno koliko se često i koliko brzo postiže orgazam. Žena od muškarca očekuje užitak, a ne čas aerobika.

* Zakrivljeni penis stvara problem tokom odnosa

– U toku erekcije muški polni organ se krivi udesno ili ulevo. To nema nikakve veze s uživanjem, ali može da predstavlja problem samo ako muškarac oseća bol.

A PILULA?

Utešno je da su naši muškarci spremni da se izbore sa izazovom, pa bez problema kupuju pilule za potenciju. Kada je u pitanju prosečna starost korisnika pilule, pokazalo se da nema pravila jer je svega 53 odsto njih starijih od 40 godina. Farmaceuti koji su učestvovali u istraživanju otkrili su da mlađi muškarci najčešće uzimaju pilulu radi poboljšanja kvaliteta seksualnog odnosa, kao i da se svi jednako raspituju o efikasnosti, delovanju i neželjenim efektima.

KAKO DA MU POMOGNETE

U slučajevima povremene impotencije vi možete mnogo da pomognete svom partneru. Pokažite razumevanje i budite nežni. Najvažnije je da ne mislite da se to događa

5 Muških Erogenih Zona

* Uši i područje oko njih osetljivi su na nežne poljupce i milovanja

* Vrat, naročito donji deo

* Grudi. Neki muškarci vole stimulaciju bradavica

* Kičma je vrlo osetljiva na dodir, naročito u visini lopatica

* Genitalije su najosetljivije, s njima nema greške