in

U koliko sati dete treba da ide u krevet? Pogledajte školsku tabelu prema godinama

Roditelji, obavezno pročitajte.

Mnogi roditelji imaju problema sa odlaskom dece u krevet dovoljno rano. Jedna majka, koju takođe muči ovaj problem, podelila je svoje iskustvo.

„Tokom školske godine javljaju se različiti problemi, posebno oni povezani s rutinom spavanja. Deo izazova tokom dugih školskih meseci jeste i taj što i suprug i ja radimo. Kad se vratimo kući u 18 sati, svake večeri „zaronimo glavom“ u istu rutinu večere, kupanja i domaćih zadataka i bilo kakvih vanastavnih aktivnosti koje se zaređaju. Tu su sastanci, fudbalski treninzi, časovi lavira i jezika koje treba izdržati. I kako se ispostavilo, zapravo želimo da provedemo neko vreme sa svojom decom. Apsolutno mrzim one večeri kad imam osećaj da samo dođem kući, na brzinu pojedemo obrok ili dva zalogaja, požurujem ih na vežbanje, brzinski okupam i pošaljem u krevet. Želim vožnju biciklima gore-dole našom uličicom, šetnju u večernjim satima do prodavnice na uglu, možda čak i da igramo neku društvenu igru“, napisala je ona, te nastavila:

„Drugi je problem taj što moja najmlađa ćerka, koja ima 5 godina, odlazi na spavanje u isto vreme kad i njena 9-godišnja starija sestra, što je u jesenjskim i zimskim mesecima oko 9:30h. To je zapravo prilično veliki problem. Jer, iako sam se uvek pitala da li moja najstarija ćerka spava dovoljno, bila sam gotovo sigurna da najmlađa ne spava.“

Koliko je sna zaista potrebno?

Alla Rudenko / Panthermedia / Profimedia

Iz cele ove priče proizlazi jedno pitanje, koje su u jednom trenutku postavili milioni roditelja:

Koliko sna je potrebno deci, odnosno koliko bi trebalo da spavaju moja deca? Dobra vest da je odgovor konačno stigao zahvaljujući Wilson osnovnoj školi u Kenosha, Wisconsin.

Škola je podelila na Fejsbuku tabelu spavanja kako bi podsetila roditelje u koje vreme treba slati decu u krevet, na osnovu njihovog urasta i uobičajenog vremena buđenja.

U nastavku prilažemo tabelu uz pomoć koje na jednostavan način možete da saznate kada bi vaše dete trebalo da ide na spavanje.

Dete od 5 godina bi trebalo da ide na spavanje u periodu od 18:45 i 20:15 h u zavisnosti od toga kada se ujutro budi. Ako se osmogodišnje dete probudi oko 06:45h, onda je za spavanje spremno da ide oko 20:15 h, ali ako ujutro spava 45 minuta duže od navedenog slobodno mu dozvolite da ostane budno do 21 sat i uživa uz večeru i omiljene filmove.

Ne puno kasnije u krevetu bi trebalo da budu i deca u dobi od 11 i 12 godina – od 20:15 do 21:45h, piše Miss24 sata.hr.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram