in

Staklena kuća na Avali koja kao da lebdi nad zemljom

Staklena kuća na Avali koja kao da lebdi nad zemljom

Savršen spoj enterijera i eksterijera.

Smeštena u zelenilu Avale, specifična staklena kuća pravi je dragulj arhitekture, koji je privukao pažnju i van granica naše zemlje. Ova kuća je pravi primer kako dizajn može da spoji udobnost i jedinstven izgled.

Foto: Arhitektonski studio TEN/Miloš Martinović

Kuća je jednospratna, ali urađena tako da se sasvršeno dopunjuje sa nagibom terena. Sve deluje kao da se kuća i okolna priroda stapaju i da zelenilo prosto ulazi u enterijer, kažu za Zadovoljnu iz arhitektonskog studija TEN koji stoji iza ovog projekta.

Foto: Arhitektonski studio TEN/Miloš Martinović

Otvorena struktura uvlači u sebe okolni pejzaž postavljajući snažan arhitektonski obris. Četiri terase ove kuće kao da lebde u vazuhu, dajući novi horizont za stanovanje, dok jedna od njih može da lako postane zatvoreni dnevni boravak.

Foto: Arhitektonski studio TEN/Maxime Delvaux

Uz pomoć pokretnih panela i tendi kuća može da menja svoju namenu i oblik, pa uz par transformacija korisnik može da potpuno kontroliše osunčanost, otvorenost i provetrenost prostora.

Foto: Arhitektonski studio TEN/ Relja Ivanić

Neprozirni zid okrenut prema centralnom unutrašnjem prostoru napravljen je od 10 velikih okretnih čeličnih vrata, omogućavajući da dnevni boravak iz jedinstvenog unutrašnjeg prostora od 50 kvadratnih metara obuhvati i 156 kvadratnih metara terasa.

Foto: Arhitektonski studio TEN/Maxime Delvaux

Staklo na južnoj strani vizuelno proširuje životni prostor do uspona udaljenih brda.

vikendice na vodi

Unutrašnjost je diskretno pregrađena zavesama od poda do plafona koje odvajaju prostor za spavanje od kuhinje, trpezarije, dnevnog boravka i kupatila, uz iluziju da je kuća ipak dostupna svima.

Foto: Arhitektonski studio TEN/ Relja Ivanić

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

Tagovi