in

Sandra je imala 12 neuspelih VTO, 1 pobačaj, muža u bolnici

Sandra je imala 12 neuspelih VTO, 1 pobačaj, muža u bolnici

“VTO je kao heroin, ne možete da odustanete.”

Ne stajem dok ne rodim bebu, parola je kojom se, pre ili kasnije, vode žene koje uđu u proceduru vantelesne oplodnje (VTO), bez obzira na broj neuspelih pokušaja. Ovo kažu gošće nove Mamazjanije, psihološkinja Tamara Roksić, koja pomaže parovima u VTO proceduri i Sandra Jovanović, koja je čak 14 puta prošla kroz ovaj postupak, i taman kad je mislila da će konačno odustati, rodila je Ljubicu.

Vantelesna oplodnja postala je na neki način Sandrin život, jer ona je danas IVF (in vitro fertilization) konsultantkinja, a bivša je direktorka Centra za vantelesnu oplodnju i nekadašnja predsednica, ali i osnivačica Udruženja „Šansa za roditeljstvo“.

Iz svog iskustva, Sandra je ispričala koliko procedura VTO može izazvati zavisnost, a i zašto joj je bilo teže posle jednog pobačaja, nego 12 neuspelih VTO začeća?

Zašto je važno da žene, ali i njihovi partneri moraju da znaju gde je granica i koliko daleko su spremni da odu da bi dobili potomstvo?

Zašto su žene u procesu VTO sujeverne i kako je moguće da je ovaj postupak u 21. veku i dalje tabu?

Ko preuzima krivicu za neuspešno začeće prirodnim putem i zašto?

Posle koliko neuspelih pokušaja se javlja anksioznost, panika, strah i do čega može da dovede, a i kako se osloboditi strepnje, otkriva nam Tamara, kroz čiju je ordinaciju prošlo stotine parova, od kojih su većina danas ostvareni roditelji, ali mnogima je i dalje potrebna pomoć, razgovor, savet ili neko ko će samo da ih sasluša.

„Mamazjaniju“ ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a epizode će na ostalim platformama biti dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova rs i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta.