in

Sad je momenat da zasadite cveće koje je najlepši ukras terase

Sad je momenat da zasadite cveće koje je najlepši ukras terase

Idealno cveće za balkon.

Ako volite cveće na terasi, lobelije su pun pogodak. Izgledaju predivno, a nisu zahtevne za održavanje.

Lobelija, u narodu poznata pod imenom i plavi verenik, spada u red zvončića.

Kao i većina prelepih cvetnica, i ova vodi poreklo iz Južne Amerike, ali sasvim dobro uspeva i kod nas.

Ako želite da ih imate na terasi, sada je pravi momenat da ih zasadite. Vodite računa da ih ne sadite previše gusto jer vole da imaju prostora za korenje.

Ovo cveće obožava vodu, pa je potrebno često ga zalivati, pri čemu treba voditi računa da se voda ne nagomilava jer to može dovesti do bolesti i truljenja biljke. Zbog osetljivosti na so treba je đubriti umereno, ali redovno, najbolje jednom nedeljno. Koren ne sme da viri iz saksije jer može da se ošteti. Ukoliko primetite korenčiće koji vire, nežno ih vratite u saksiju i naspite malo rastresite zemlje preko da potpuno pokrije korenje.

Lobelija se orezuje u julu mesecu tako što se skrate za trećinu svoje visine kako bi se cvetanje produžilo za dve sedmice. Prostoriju gde držite lobeliju treba redovno provetravati.

Lobelije vole sunce, ali takođe mogu da uspevaju i u polusenci, pa su dobar izbor za terase koje nisu uvek izložene direktnom sunčevom svetlu.

Cvetovi su najčešće plave boje od svetlijih do modroplavih nijansi koje su retke kada je u pitanju cveće. Ukrštanjem dobijene su i druge boje, pa cvetovi mogu biti ljubičasti, beli, ružičasti, crveni, purpurni, s belom ili žutom sredinom.

Lobelija cveta od ranog leta do jeseni, odnosno do prvih mrazeva. Kad prođe prvi talas cvetanja u julu, biljku treba ošišati nekoliko centimetara kako bi se regenerisala i ojačala i tada će vam potrajati do kasne jeseni, prenosi city magazine.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram