in

Prelepa imena za bebe rođene u januaru: Iza njih se krije jaka simbolika, roditelji u Srbiji će ih obožavati

Prelepa imena za bebe rođene u januaru: Iza njih se krije jaka simbolika, roditelji u Srbiji će ih obožavati

Možda želite neko od onih koja su veoma popularna u Srbiji, a ako želite nešto malo originalnije, evo ideja za prelepa “praznična” imena za bebe koje se rađaju u januaru.

Kristina, Hristina, Kristijan, Hristijan

U januaru pravoslavni hrišćani slave Božić, pa imena Kristina ili Kristina, odnosno Kristijan u muškoj verziji, mogu da budu sjajna imena za bebe koje se rađaju u danima oko božića. Hristo, Kristo, Hristivoje, još su neke od opcija za imena, čije je značenje sledbenici Hrista.

Natalija, Nataša, Božica, Božidar

Ukoliko očekujete bebu u danima oko Božića, evo još nekih lepih, prikladnih ženskih imena.

Božica je ranije bilo ime koje se “tradicionalno” davalo devojčicama rođenim na Božić, a kasnije su popularnost preuzela imena Natalija i Nataša. Potiču od imena Natalia ili Natalis, odnosno od latinske reči natalis, koja znači “dan rođenja Isusa Hrista” ili “Božić”, ali i “dan radosti”, “božićno dete”.

Pandan ovim ženskim imenima je muško ime Božidar, koje je nastalo od reči “Božji dar”, a koje je “dostupno” i u ženskim varijantama Božidarka, Božana.

Gavrilo, Gabrijel, Gabrijela

Dobar izbor za januarske bebe je i muško ime Gavrilo, za čije se značenje vezuje to da je u pitanju “moćan, snažan, jak” čovek, a u prevodu sa hebrejskog znači i “Bog je moja snaga”. Vezuje se i za arhangela Gavrila, koji donosi dobre i blage vesti. Nešto modernija varijanta ovog imena je Gabrijel ili u ženskoj verziji, Gabrijela.

Stefan, Stefana, Jovan, Jovana

Nakon Božića slede dve slave, Sveti Stefan i Sveti Jovan Krstitelj. Ovi sveci mogu vam poslužiti kao inspiracija za imena beba – Stefan, Stefana, Jovan, Jovana.

Značenje imena Stefan odnosno Stefana je kruna ili venac, dok ime Jovan tj. Jovana znači “onaj kojem se Bog smilovao”.

Vasilije, Vasilija

Ime se uglavnom daje deci rođenoj 14. januara, na praznik Svetog Vasilija, a u prevodu znači “carski”.

Snežana, Snežan

Možda ne želite da date bebi ime inspirasano praznicima i svecima, i to je sasvim u redu. Možete inspiraciju da potražite i u zimi – imena Snežana i Snežan asociraju na sneg, a daju se deci kako bi ona bila nežna kao pahulje, prenosi Novosti magazin. 

BONUS VIDEO: